Кламер БГ - Новини: "Лидл" с първи стандарт за биоразнообразие в производството на плодове и зеленчуци

"Лидл" с първи стандарт за биоразнообразие в производството на плодове и зеленчуци

Greenpool

|
Четв, 05 Май 2022г. 17:12ч.
"Лидл" с първи стандарт за биоразнообразие в производството на плодове и зеленчуци

Първи индустриален стандарт за опазване на биологичното разнообразие в традиционното производство на плодове и зеленчуци в Европа разработи "Лидл" и GLOBALG.A.P., в сътрудничество с редица партньори.

Стандартът, наречен GLOBALG.A.P. Biopersity, е разработен с цел да може да бъде използван от всички участници на пазара - от производители до дистрибутори. Той е достъпен като допълнителен модул към установения GLOBALG.A.P. стандарт за добри земеделски практики, уточняват от веригата.

На практика, "Лидл" ще бъде първият европейски търговец на дребно на хранителни стоки, който ще работи със стандарта, и като първа стъпка ще го въведе при над 250 производители от различни европейски страни. В бъдеще "Лидл" ще се стреми да го прилага за всички европейски производители на плодове и зеленчуци.

Опазването на биоразнообразието е едно от най-големите предизвикателства в хранителния сектор. Затова "Грижата за биоразнообразието" е една от шестте фокус теми от стратегията за устойчиво развитие на Lidl. Съвместното разработване на новия допълнителен модул е в съответствие с настоящата стратегия на компанията за биологичното разнообразие. Тя е базирана на ясен подход за насърчаване опазването и устойчивото използване на природните ресурси и включва идентифициране на рисковите суровини чрез специално разработени за целта инструменти.

"Научно е доказано, че наред с изменението на климата, загубата на биологично разнообразие е най-голямото предизвикателство за нашата планета, включително и за селското стопанство. Новият модул помага за опазването на биоразнообразието, като определя краен срок за превръщане на естествените екосистеми в земеделска земя, изисква план за управление на биологичното разнообразие, установява по-ефективни критерии за опазване на почвата и интегрирано управление за борба с вредителите и др. Насочването на вниманието към взаимодействието на фермата със съседните територии е първа стъпка към ландшафтен подход - спешно необходим за спиране на загубата на биоразнообразие", заяви Марион Хамерл, президент на Global Nature Fund.

"Въвеждането на този първи стандарт за биоразнообразие в традиционното европейско производство на плодове и зеленчуци показва колко са важни предприемането на действия и сътрудничеството. Новият допълнителен модул вече дава възможност да се установят минимални изисквания за биоразнообразие в целия сектор. Той е израз на желанието на компанията да инициира промени в сектора, с помощта на които да преодолеем едно от най-належащите предизвикателства на нашето време - опазването на биологичното разнообразие", каза Драгомир Илиев, управител на ресор "Стоково снабдяване и маркетинг" в Лидл България.

Сред партньорите, участвали в проекта, са: FiBL Spin-off Sustainable Food Systems GmbH (SFS), Global Nature Fund, Bioland, Lake Constance Foundation и университетът Nürtingen-Geislingen, който допринася със своя научен опит.

Различни агенции и земеделски производители също са взели участие в разработването на стандарта и пилотното му прилагане в Германия, Италия, Полша и Испания, за да се вземат предвид всички практически изисквания в този период.

mediapool.bg