Кламер БГ - Новини: За първи път в България започва рециклиране на стари матраци

За първи път в България започва рециклиране на стари матраци

Greenpool

|
Ср, 20 Юли 2022г. 14:51ч.
За първи път в България започва рециклиране на стари матраци

Масово така се изхвърлят употребяваните матраци в момента, след което отиват в депата за битови отпадъци. Снимка: helpbook.info

За първи път в България стартира проект за повторна упортреба и рециклиране на употребявани спални матраци, съобщи в сряда Гена Събева, управител на фирмата "Биоком". Тя изпълнява европроект на стойност 441 204 лв. "Това е революционна стъпка и е само началото на процеса, имаме далеч по-амбициозни цели", каза Събева, която е известна като "майката на матраците" у нас.

Фирмата предвижда изграждане на площадка за приемане на матраци и употребявани дюшеци до село Петърч, община Костинброд, където ще събира стари матраци от хотели, общежития, болници и ще ги подготвя или за повторна употреба, или за рециклиране. Ще се приемат и матраци от магазините за нови, в случай че предлагат на клиентите си услугата по замяна на стари с нови спални продукти.

"Очакваме около 5% от употребяваните матраци да са годни за повторна употреба. Те ще преминават през машинно изпиране с препарати, изпиране с пара, суха дезинфекция, пакетиране с прозрачен полиетилен, както и етикетиране с описание на извършеното почистване и дезинфекция", съобки Мариела Начева, ръководител на проекта. Гена Събева, която е в бизнеса с матраци от 30 години, съобщи, че търсене за такива продукти има.

Около 80% от компонентите на разкомплектованите матраци се очаква да бъдат суровини, годни за рециклиране, а само 15-16% ще подлежат на депониране.

На площадката в Петърч "Биоком" първоначално ще може да обработва по 8 000 – 10 000 матраци годишно, като за пет години броят им ще нарасне до 30 000 годишно. На първо време съоръжението ще действа в района на Югозападна България – София и областите Софийска, Кюстендилска, Пернишка и Благоевградска, като ще обхваща около 30% от населението на страната.

В момента у нас старите матраци нито се рециклират, нито се подготвят за повторна употреба, а единствено се депонират и заемат огромни пространства в депата за смесен битов отпадък, съобщи Мариела Начева.

По данни на "Биоком" на територията на България годишно се произвеждат около 350 000 броя матраци, като допълнително към тях съществува и внос на средно 150 000 броя годишно. Около 70% от новите количества представляват подмяна на стари матраци и дюшеци, а само 30% са за нововъзникнали нужди. Това генерира огромен битов отпадък със съответните последици за околната среда - разлагането може да отнеме до 600 години.

"Освен че дейността, извършваща се на площадката, ще допринесе за опазването на околната среда, тя косвено ще подпомогне общините, като ще намали нуждата от изграждане на все повече сметища. Допълнително ще допринесе за избягването на ръст на такса "битови отпадъци". Разбира се, проектът ще подпомогне кръговата икономика, като вместо изхвърляне на ненужните матраци в депата за битови отпадъци, те ще бъдат преработвани и използвани отново", обясни още Мариела Начева.

Скоро фирмата ще пусне специален сайт с повече информация по проекта.

mediapool.bg