Кламер БГ - Новини: Гърция работи по проект с Египет за 950 км подводен кабел за доставка на зелен ток

Гърция работи по проект с Египет за 950 км подводен кабел за доставка на зелен ток

Greenpool

|
Ср, 09 Ноем 2022г. 20:20ч.
Гърция работи по проект с Египет за 950 км подводен кабел за доставка на зелен ток

Костас СКрекас представя в Египет проекта на

Проект на гръцката "Копелузос груп" за изграждане на 950 км подводен електрически кабел до Египет, по който двупосочно да се доставя електроенергия, произведена изцяло от възобновяеми източници, представи гръцкият министър на околнат асреда и енергетиката Косктас Скрекас по време Световната конференция на ООН за изменението на климата COP 27, провеждаща се в египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Интерконекторът GREGY-Elica се развива с бюджет от 3.5 милиарда евро и ще има решаващо значение за енергийната независимост от изкопаеми горива и природен газ.

Плановете са по него да се пренасят близо 3000 MВ зелена енергия, която ще се произвежда от възобновяеми енергийни източници с обща мощност 9.5 GВ, които една от най-мощните гръцки групи "Копелузос" ще изгради и експлоатира в Египет. Тези мощности се очаква да заменят доставките на около 4.5 милиарда кубични метра природен газ годишно. Това ще намали емисиите на CO2 с 10 милиона тона годишно, посочиха от компанията.

Интерконекторната връзка Египет-Гърция е в пълно съответствие със стратегията на Европейския съюз за преход към зелена енергия и постигане на нулеви емисии на CO2 до 2050 г., като в същото време допринася за позиционирането на Гърция като ключов център за зелена енергия в по-широкия регион на Югоизточното Средиземноморие, посочиха от компанията.

"Копелузос" развива и проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ край гръцкия град "Александруполис", като привлече за равноправни акционери в еднакви дялове в него гръцките държавни компании ДЕПА и ДЕСФА, българския газов оператор "булгартрансгаз" и кепърската "ГазЛог".

Концесиите представляват друг важен бизнес сектор на Групата, като най-значимият обект е изложбеният център Athens Metropolitan, разположен близо до международното летище Атина. Групата има инвестиции и в редица инфраструктурни проекти, най-важните от които са международното летище в Атина и развитието и управлението на 14 гръцки регионални летища. Групата притежава и значителна позиция що се отнася до активи на недвижимите имоти, притежавайки една от най-големите компании в този сектор в Гърция.

mediapool.bg