Кламер БГ - Новини: "Вертикалната гора" на Милано намира пазар от Китай до Холандия

"Вертикалната гора" на Милано намира пазар от Китай до Холандия

Greenpool

|
Вт, 10 Окт 2017г. 11:49ч.
"Вертикалната гора" на Милано намира пазар от Китай до Холандия

Над 20 000 растения и дървета, а това е равносилно на два хектара гори, върху две жилищни сгради: родени от въображението на италианския архитект Стефано Боери, двете вертикални кули Bosco Verticale (Боско Вертикале в превод от италиански вертикална гора) в Милано породиха силен интерес и се изнасят в цял свят - от Холандия до Китай.

В миланския квартал Порта Нуова всички погледи са приковани към тези два небостъргача, покрити със зеленина, където живеят няколко известни личности, сред които е и Иван Перишич, хърватският футболист на Интер Милан.

Лиственици, черешови, ябълкови и маслинени дървета, букове . . . На всеки балкон има десетки растения или дървета, подбрани и разположени според устойчивостта им на вятър и предпочитанията им за светлина и влажност.

Този проект "се роди от силната ми страст към дървета" и от размисъл за "начина, по който те могат да станат основен елемент от архитектурата", обяснява пред АФП Стефано Боери.

Неговата дейност има и екологични цели: "Бях в Дубай през 2007 година и гледах този град, който расте сред пустинята, с над 200 стъклени кули, които подсилват ефекта на топлината", припомня си той.

Така се ражда идеята за сграда, която расте, "освен да приютява живота, да допринесе за намаляването на замърсеността на града, защото дърветата поглъщат микрочастиците и въглеродния двуокис".

"Днес градовете произвеждат близо 75% от въглеродния двуокис в атмосферата, а "присъствието на повече дървета в града означава позиционна битка с врага", отбелязва архитектът.

Най-красивата сграда в света

Bosco Verticale е комплекс от две кули с височина съответно 110 и 76 метра и е завършен през есента на 2014 година.

Други жилищни сгради, повече или по-малко озеленени, има и другаде по света, по-специално в Сингапур, но и в Париж с "Tower Flower".

Само че мащабът и оригиналността на Bosco Verticale с нейните 20 000 растения и дървета, й донесоха през 2014 г. престижната награда за високи жилищни сгради - International Highrise Award (Франкфурт), а през 2015 година - титлата най-красивата сграда и най-иновативната в света, дадена й от Съвета по високите сгради и градската среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat Чикаго).

"Да се живее тук е нещо уникално, ние сме в пряк контакт с растенията в самия център на града и в съвременен небостъргач", казва Симона Пици, която може да се наслаждава на планините от апартамента си на 14-ия етаж.

"През последните три години растенията много се развиха, виждаме ги как се променят от сезон на сезон", допълва тя с усмивка.

Боери е работил с ботаници цели три години, за да създаде разсадник с 1000 дървета, които са били "обучени" да растат в специални условия, а след това да ги засади.

Предизвикателствата, които е трябвало да се преодолеят, са били множество: от височината до структурата на балконите и парапетите, на които е трябвало да се сложи растителността, до начина за укрепване на корените на дърветата, като се мине през тежестта и състава на почвата. Тестовете за устойчивост са се правели в специализиран център по ураганите в Маями.

"На всеки човек, който живее в сградата се падат близо две дървета, 10 храста и 40 растения", отбелязва Боери.

Калинки

Проектът освен това е изпълнен с поезия - вместо пестициди 9000 калинки са поставени със задачата да се борят срещу паразитите.

"Случи се нещо изключително, което също не очаквахме и това бе невероятният брой птици, които долетяха тук, за да си направят гнезда. Имаме малки соколи на покрива както и дългокрили лястовици, които преди бяха изчезнали от Милано", с радост разказва архитектът.

Боери и неговият екип днес работят по десетки проекти за Bosco Verticale в света: в Лозана (Швейцария), Утрехт (Холандия), Сао Пауло (Бразилияl), Тирана (Албания) . . .

В Айндховен, Холандия, целта е да бъде построено социално жилище - нещо много по-различно от луксозните апартаменти на Bosco Verticale в Милано, които струват средно 11 000 евро за квадратен метър. "Този проект много ми харесва", подчертава Боери, обяснявайки, че той е напълно изпълним, защото дърветата не струват скъпо.

В Китай се строят две кули в град Нанцзин, проектира се хотел в Шанхай, а в Лячжоу трябва да изникна "горски град" с близо 200 сгради.

"Китай е на път да си даде сметка за драматичния проблем със замърсяването на въздуха, но и с дивашката урбанизация", обяснява архитекта.

"Когато 15 милиона селяни напускат всяка година родните си места, за да се преместят в града, трябва да се мисли за отговорите, с нови зелени градове", допълва той.

Именно поради тази причина той е решил да не патентова Bosco Verticale и дори е разкрил "всички нейни тайни и техники" в една книга. "Бих бил щастлив, ако това стане начин за развитие на градовете", казва той.

По БТА.

mediapool.bg