Кламер БГ - Новини: България трябва да свие рязко депонираните отпадъци

България трябва да свие рязко депонираните отпадъци

Greenpool

|
Ср, 21 Юни 2017г. 15:48ч.
България трябва да свие рязко депонираните отпадъци

Изправена пред планираните от Европейската комисия тежки цели за намаляване на депонираните отпадъци до едва 10 на сто през 2030 г. и искане на Европарламента за допълнителното им свиване до 5 на сто, България ще иска отлагане с десет години за спазване на екоизискванията. Това стана ясно след заседание на Съвета на екоминистрите на Евросъюза в Люксембург, в което се включи и българският министър на околната среда и водите Нено Димов.

Предложението на Европейската комисия и по-рестриктивното виждане на Европейския парламент предстои да бъде дискутирано, преди да се превърне в регламент. То трябва да заложи тези цели за страните членки, за да се увеличи рециклирането на отпадъците от опаковки и да се осигурят преработени суровини за индустрията. Досега не е имало конкретни изисквания за това колко от създаваните отпадъци да се депонират.

За България това ще е тежко изискване, тъй като в момента 70 процента от създавания в страната боклук поема към депата за складиране, сочат данните на екоминистерството.

За по-плавно прилагане на изискванията, след като бъдат окончателно одобрени и стане ясно дали целта е 10 или 5 на сто, страната ни ще поиска от Брюксел допълнителни 10 години за прилагането на целта.

Намерение да искат дерогация до 2040 г. са обявили и други страни членки на Евросъюза.

"Разпоредбите относно целите и дерогациите и предвидените механизми за гъвкавост са от ключово значение, за да осигурят плавен преход към рециклиращо общество и да минимизират риска от прилагането на методи за оползотворяване, стоящи по-ниско в йерархията за управление на отпадъците“, заяви на заседанието министър Димов, цитиран от пресцентъра си.

От ведомството посочват, че до 2023 г. в България се предвижда да влязат в експлоатация технологии и техника за рециклиране на отпадъци с капацитет 105 000 тона годишно. Допълнително ще бъде осигурен и капацитет за оползотворяване на битовите отпадъци от 180 000 тона на година.

mediapool.bg