Кламер БГ - Новини: България продаде СО2 емисии за 7.5 млн. лв. на Германия

България продаде СО2 емисии за 7.5 млн. лв. на Германия

Greenpool

|
Пон, 24 Окт 2022г. 17:37ч.
България продаде СО2 емисии за 7.5 млн. лв. на Германия

Екоминистрите на Германия и България подписаха парниковата сделка, сн. МОСВ

Екоминистрите на България и Германия Росица Карамфилова и Свен Гиголд подписаха в понеделник споразумение за продажба на излишни на страната ни парникови квоти за общо 7.5 млн. лв. с опция за допълнителна сделка за около 5 млн. единици въглеродни емисии по договорената цена. Каква е цената и колко са сега продадените квоти не се посочва в съобщението на Министерството на околната среда и водите, разпространено сред подписването на документа в Люксембург.

Според данните за европейската търговия с въглероден двуокис (СО2) в понеделник цената за тон е около 71 евро.

Решението за сключването на споразумението бе взето миналата сряда от правителството на Гълъб Донев, средствата ще бъдат преведени до 15 декември в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, след което до месец трябва да влязат в Националния доверителен екофонд. Той вече ще ги предоставя за внедряване на енергийна ефективност в училища и детски градини, става ясно от представянето на споразумението миналия четвъртък от екоминистъра Росица Карамфилова. Страната ни трябва да преведе въглеродните си емисии на германската страна до 15 ноември. Какъв е точно техният размер не се посочва.

Карамфилова посочва, че германската страна не публично оповестяване на закупените от нея количества единици, продажната цена и общата сума до изтичането на отчетния период за изпълнението на Годишно разпределено количество емисии (Annual emissions allocations-AEAs) до 2022 г. Причината е, че Германия сключва подобни споразумения с още две държави членки, все още не е ясно и не са оповестени кои са те, и има възможност за допълнително закупуване на тези единици до края на февруари 2023 г.

Годишните разпределени количества емисии могат да се прехвърлят на други държави членки на ЕС. Става въпрос за емисиите на парникови газове от секторите извън Европейската схема за търговия с квоти за емисии (ЕСТЕ) - транспорт, селско стопанство, отпадъци и енергийна ефективност, за които има конкретни цели за намаляване на вредните газове.

За периода от 2013 до 2020 г. България е преизпълнила целта си и разполага с излишъци на АЕА, които се отчитат с двегодишно закъснение. Държавата има право да продава на други държави членки след сключване на двустранни споразумения, каквото е сего подписаното с Германия.

mediapool.bg