Кламер БГ - Новини: WWF призова политическите лидери да спасят Пирин от изсичане

WWF призова политическите лидери да спасят Пирин от изсичане

Greenpool

|
Пет, 18 Ноем 2016г. 15:38ч.
WWF призова политическите лидери да спасят Пирин от изсичане

Световният глобален екофонд WWF призова политическите лидери на България да покажат, че въпреки политическите си различия, успешно защитават най-ценните ресурси на страната, какъвто е Национален парк "Пирин“. Според екоорганизацията "във времена на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата" и затова стартира подписка за спирането на новия план за управление на парк "Пирин".

Проектът от месеци отлежава в екоминистерството, тъй като по него не може да бъде постигнат исканият от премиера в оставка Бойко Борисов консенсус между интересите на бизнеса и на природозащитниците. Затова ведомството не насрочва заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който да се произнесе дали одобрява новия план, разработен от фирмата "Проле Инженеринг" с пари от еврофондовете.

Според WWF проектът за нов план за управление на парк "Пирин" е опасен, защото вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство, 12.5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина. Според сега действащия план за управление зоната за туризъм е 895 ха, от която на 218 ха е разрешено строителство. В новия план зоната за туризъм е увеличена на 2809.5 ха и строежите са разрешени върху цялата територия. В стария план напълно е забранена сечта, а в новия е разрешено ползването на дървесина в 58.7% от площта на парка.

Вече близо 12 хил. души са се включили в подписката в защита на Пирин. Стартираната преди три дни международна кампания цели събирането на 75 000 подписа в подкрепа на парка, които да бъдат връчени максимално бързо на министър-председателя.

Призивът е за опазване на впечатляващата с красотата си планина, богата на ледникови езера, на новоформиращи се видове и рядък пример за здрава планинска екосистема на Балканите. "Вековните иглолистни гори на Пирин са дом на най-старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Пирин е убежище на кафявата мечка, вълка, балканската дива коза и на 159 вида птици, между които трипръстия кълвач - най-редкият кълвач в Европа", посочват от организацията.

"Националното законодателство, европейската екомрежа Натура 2000, както и закрилата на ЮНЕСКО, би трябвало да осигурят качествена защита на Пирин. За съжаление обаче, предложеният план за управление предвижда изграждането на две нови ски зони и разширяването на съществуващата. Влизането му в сила би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва", коментира Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Организацията припомня, че през 2010 г. ЮНЕСКО вече изключи ски-зоните над Банско и Добринище от Световното природно наследство, защото след застрояването им и изсичането на над 160 хектара вековни гори, природоохранните им функции бяха сериозно нарушени.

"Не можем да си позволим допълнително разрушаване на Пирин", допълва Кавръкова.

Така защитата на Пирин става част от световната кампания на WWF "Да опазим заедно нашето природно наследство“, призоваваща за спасяването и на емблематични места като испанския Доняна, танзанийския Селуз и бариерния риф на Белиз. Над половин милион души призоваха досега правителствата на тези държави да спрат унищожаването на природното наследство, за което носят отговорност.

mediapool.bg