Кламер БГ - Новини: Google Maps ще насочва шофьорите към екомаршрути

Google Maps ще насочва шофьорите към екомаршрути

Greenpool

|
Ср, 31 Март 2021г. 13:17ч.
Google Maps ще насочва шофьорите към екомаршрути

Google Maps ще започне да насочва шофьорите по пътища, които са по-екологични, като за определянето на тези маршрути ще се вземат предвид редица фактори.

Приложението ще подчертава пътищата, които имат по-нисък въглероден отпечатък, използвайки основно данните за трафика и наклона им, предаде ББС в сряда.

От Google ("Гугъл") казаха, че тази опция ще бъде пусната първо в САЩ по-късно тази година като "глобалната експанзия е напът".

Така при стартирането на приложението, по подразбиране Google Maps ще показва "природосъобразната" възможност, освен ако водачът не избере друга.

Когато алтернативният, но не еко, маршрут е значително по-бърз, Google ще предлага възможност за сравняване на приблизителните емисии, които ще изхвърли във въздуха превозното средство в двата случая.

"При около половината маршрути забелязваме, че е възможно намирането на по-екологосъобразни пътища за малко повече или почти същото време за пътуване", коментира Ръсел Дикър, продуктов директор на "Гугъл".

Търсачката, притежавана от Alphabet ("Алфабет"), ще използва данните за емисиите от тестове, извършени с различни видове автомобили и по различни пътища, и на изводи на американската държавна Национална лаборатория за възобновяема енергия. Ще се включат и данните от обиколките на собствените коли Street View, заедно с въздушни и сателитни изображения.

"Това е страхотен пример за три тренда в едно – данни, устойчивост и избор на потребителя", коментира Сидхарт Патак от консултантската фирма Kearney ("Кеърни").

"Също така хората, които са на ръба на избора скорост или устойчивост, ще бъдат подтикнати да вземат решение", допълва той.

От юни Google ще започне да предупреждава шофьорите за нискоемисионните зони, в които на някои превозни средства е забранено навлизането или се изискват допълнителни такси. Градове с такива зони има в Германия, Франция, Нидерландия, Испания и Великобритания.

"От Амстердам до Джакарта, градовете в цял свят имат нискоемисионни зони, където са ограничени автомобили като например дизеловите или коли с по-големи емисии и специални стикери пазят въздуха чист", пишат от Google в своя блог.

"В подкрепа на тези усилия, ние работим върху предупреждения в помощ на шофьорите", допълват от технологичната компания

Потребителите на Google Maps ще могат също така да сравняват на едно място опциите за пътуване с кола, велосипед, обществен транспорт и други, вместо да се прехвърлят от секция на секция.

Американският технологичен гигант допълва, че отдавна разработва устойчиви практики в полза на околната среда и в помощ на градовете за проследяване на излъчваните парникови емисии. Компанията смята да стане въглеродно неутрална до 2030 г.

mediapool.bg