Кламер БГ - Новини: Covid пандемията слабо е повлияла ръста на парниковите газове

Covid пандемията слабо е повлияла ръста на парниковите газове

Greenpool

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 16:39ч.
Covid пандемията слабо е повлияла ръста на парниковите газове

Глобалните мерки срещу пандемията от Covid-19 са повлияли слабо продължаващия ръст на атмосферната концентрация на въглероден двуокис, заявиха от Световната метеорологична организация в понеделник.

Макар парниковите емисии да са паднали драматично през 2020 г. заради затварянето на транспорта и индустрията, това е забавило незначително ръста на концентрациите на тези газове, сочи годишният бюлетин за парниковите газове на организацията, цитиран от ББС.

Нивата на въглеродния двуокис (СО2) се мерят като части на милион и според данните за 2019 г. нивото им е било 410.5 части на милион (ppm), което е ръст от 2.6 ppm спрямо 2018 г. Това е повече спрямо увеличението от предходната година и ръстът е по-голям в сравнение с цялото последно десетилетие.

Благодарение на локдауна през пролетта на 2020 г. парниковите емисии са намалели със 17 процента в пика им, но ефектът на този спад върху цялата концентрация е много малък.

Според последни изчисления ръстът на СО2 ще продължи и през настоящата година, като увеличението ще бъде ограничено с 0.08 до - 0.23 ppm.

Само за четири години нивата са се вдигнали от 400 на 410 ppm, това е исторически рекорд, каза секретарят на Световната метеорологична организация проф. Петери Таалас.

"Свързаният с локдауна спад на емисиите е само моментен проблясък в дългосрочните графики. Нуждаем се от устойчиво изправяне на кривата (на данните)", каза той.

Данни от мониторинговите метеорологични станции потвърждават данните. Месечното ниво на концентрациите на СО2 в Мауна Лоа на Хавай показват, че въглеродният двуокис е бил 411.29 ppm през септември 2020, докато година по-рано то е било 408.54.

На нос Грим в Тасмания, където се намира друга ключова станция, през септември 2020 г. нивата на СО2 концентрация са били 410.8 ppm, докато през същия месец на 2019 г. данните са показвали 408.58.

Тревожни са данните и за нивата на метана във въздуха,

"Пандемията от Covid-19 не е решение срещу климатичните промени", посочва проф. Таалас.

mediapool.bg