Кламер БГ - Новини: Проектите с най-слаб СО2 отпечатък ще се финансират приоритетно

Проектите с най-слаб СО2 отпечатък ще се финансират приоритетно

Greenpool

|
Вт, 29 Авг 2023г. 18:41ч.
Проектите с най-слаб СО2 отпечатък ще се финансират приоритетно

Проектите с най-слаб СО2 отпечатък ще се финансират приоритетно

Оценката на кандидатстващи проекти за еврофинансиране вече ще зависи и от въздействието, което оказват върху климата, и онези с най-слаб въглероден отпечатък ще получават приоритетно безвъзмездните средства. Това изискване на Брюксел вече важи за оперативните програми като част от Зелената сделка и база на ефекта от сегашните инвестиции ще се преценява и къде да се насочват следващите средства, за да успее страната ни да намали своите парникови газове.

Това коментираха пред журналисти във вторник Боряна Каменова, директор на дирекция "Политики по изменението на климата" в екоминистерството, и колежката й Силвия Рангелова, експерт от дирекцията за международно сътрудничество във ведомството .

За да може да прави подобни оценки правителството се готви за засилване на сегашния слаб капацитет на ведомствата в анализите за влиянието на парниковите газове от различните проекти.

Следващата седмица се очаква правителството да одобри пътна карта на страната за климатична неутралност и да заработи председателстван от екоминистъра консултативен съвет на министрите, който да обсъжда и приема политиките на страната в тази област. Това съобщи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Ще се възобнови и дейността на правителството в областта на макроикономическите анализи и прогнози за ефекта от предлаганите от Еврокомисията регламенти в областта на климата и околната среда, за да може България да защитава по-аргументирано преговорните си позиции в Брюксел, посочи Каменова. В момента единствено дирекция в Министерството на финансите прави анализи, но те не са достатъчно дългосрочни, допълни експертката.

Тя и Рангелова смятат, че е необходима по-солидна от досегашната координация на мерките и политиките за изменението на климата между различните ведомства. Двете очакват това да се получи с пътната карта и консултативния съвет.

Ако изхвърляните от човечеството въглеродни емисии продължават да растат с невижданото преди 50 години темпо, довело до повишаване на температурата на земята с 2 градуса, до края на века към сегашните горещини ще се прибавят нови 4-5 градуса, сочат анализи на Междуправителствения панел за изменение на климата към конвенцията на ООН. България членува в него, но няма свои представителите на научните среди, които да могат да участват в дискусиите и решенията на този орган.

Двете експертки дадоха като пример оценяването на поглъщането на въглероден двуокис от горите, което според общата методика у нас е 8-9 процента, докато българските учени твърдят, че е 30 процента. Според Каменова, ако българските учени успеят да защитят внедряването на национални методики за поглъщането на СО2 според спецификите на всяка държава, у нас изчисляването на погълнатите порникови газове от дърветата ще нарасне до 30 процента. Подобна промяна ще доведе до по-лесното изпълнение на доброволните ангажименти на страната за климатична неутралност. Това не означава да се спре напълно излъчването на СО2, а да се постигне баланс между изхвърлянето и поглъщането им от природата или от съоръжения за улавяне и оползотворяване на СО2.

mediapool.bg