Кламер БГ - Новини: EК си поставя за цел да сведе пушачите до 5% през 2040 г. в своя антираков план

EК си поставя за цел да сведе пушачите до 5% през 2040 г. в своя антираков план

Европа

|
Ср, 03 Фев 2021г. 18:43ч.
EК си поставя за цел да сведе пушачите до 5% през 2040 г. в своя антираков план

По-малко от 5% от населението на ЕС да са пушачи до 2040 година при 25% сега. Тази амбициозна задача си поставя Европейската комисия, която представи в сряда своя мащабен европейски план за борба с рака.Тютюнопушенето е водещ рисков фактор за онкологични заболявания, затова и редуцирането на пушачите е една от основните цели в плана.

България е на второ място в ЕС по брой пушачи, сочат данните на ЕК. Първото място заема Гърция, където пушачите са 42%, втора е България сс 38%, трета е Хърватия с 36%. Най-близо до европейската цел за 2040 г. е Швеция, където пушачите са едва 7%. В Холандия и Великобритания - 12 на сто са пушачи. Най-много са отказалите цигарите в Естония (36 на сто), Ирландия (34 на сто) и Швеция (33 на сто). У нас от цигарите са се отказали 14 на сто, в Румъния - 8 на сто, в Унгария 11 на сто, в Полша 12 на сто, а в Португалия и Словакия - по 15 на сто.

Средно в ЕС пушат 23 на сто. Данните показват, че у нас в закрити помещения се пуши два пъти по-често, отколкото в останалата част от ЕС - 62 срещу 31 на сто.

През 2020 г. 2.7 млн. души в Европейския съюз са били диагностицирани с рак, а други 1.3 милиона души са починали в резултат на онкологично заболяване.

Освен че засяга сериозно живота на пациентите и хората около тях, ракът оказва огромно въздействие върху здравните системи, икономиката и обществото като цяло. Общата стойност на икономическите последици от раковите заболявания в Европа се оценява на над 100 млрд. евро годишно.

Без решителни действия се очаква до 2035 г. случаите на рак да се увеличат с почти 25%, което ще направи болестта основната причина за смърт в ЕС. Пандемията от коронавирус е оказала сериозно въздействие върху грижите за раково болните, като прекъсване на лечението, забавяне в диагностицирането и ваксинацията и влошен достъп до лекарства.

Планът предвижда още ЕК да инвестира в ранното откриване на онкологичните заболявания, включително с подкрепа към държавите-членки. До 2025 г. 90% от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, рак на шийката на матката и рак на дебелото черво, трябва да получи възможност за извършване на скрининг. В подкрепа на действията в тази област ще бъде предложена нова подпомагана от ЕС схема за онкологичен скрининг.

За да бъдат предотвратени ракови заболявания, причинени от инфекции, в плана е заложено до 2030 г. най-малко 90% от момичета в ЕС да бъдат ваксинирани срещу папиломавирус, както и да се увеличи значително ваксинацията сред момчетата.

Също до 2030 година 90% от отговарящите на условията пациенти следва да имат достъп до национални комплексни центрове за борба с рака, свързани чрез нова мрежа на ЕС.

Планът си поставя за цел да бъде преодолян неравномерния достъп до качествени грижи и лекарства в ЕС.

Предвидени са също инвестиции в научна дейност.

Европейската комисия ще лансира и кампания "Здравословен начин на живот за всички" (HealthyLifestyle4All), която ще насърча здравословното хранене и физическата активност.

mediapool.bg