Кламер БГ - Новини: EК: Европейското гражданство не е за продан

EК: Европейското гражданство не е за продан

Европа

|
Четв, 16 Ян 2014г. 09:52ч.
EК: Европейското гражданство не е за продан

Европейската комисия остро разкритикува намеренията на няколко държави от ЕС да "продават" гражданство на неевропейци в замяна на инвестиции.

Най-новият пример е Малта, където се водят ожесточени спорове по такъв проект, съобщи Франс прес.

"Гражданството не е за продан", заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред Европейския парламент.

"Страните членки трябва да дават гражданство само на хора, които имат истинска връзка със съответната държава", добави тя.

По силата на европейските договори човек, който получи гражданство на една европейска държава, автоматично получава права във всичките останали страни от ЕС.

"Затова е основателно да си зададем въпроса дали правата, свързани с европейското гражданство, могат да зависят единствено от дебелината на портфейла или от сумата в банковата сметка", коментира Рединг.

Оспорваният проект на лейбъристкото правителство на Малта предвижда даване на малтийско гражданство на всеки, готов да плати 1.15 милиона евро, част от които да инвестира в недвижими имоти.

По-късно в четвъртък Европейският парламент прие резолюция, според която гражданството на ЕС не трябва да има "цена".

Парламентът призовава ЕК да посочи ясно дали тези схеми зачитат духа и буквата на договорите на ЕС и правилата на ЕС за недискриминация.

Някои държави членки въведоха схеми, които "пряко или косвено" доведоха до "продажба" на гражданство на ЕС за хора от трети страни, въпреки че се очаква всяка държава членка да действа отговорно в запазването на общите ценности и постижения на Съюза.

Явната продажба на гражданството на ЕС подценява взаимното доверие, върху което е построен Съюзът, се посочва още в резолюцията.

Парламентът призовава Малта да приведе сегашната си схема за гражданство в съответствие с ценностите на ЕС.

Други държави членки, които са въвели държавни схеми, които позволяват пряка или непряка продажба на европейско гражданство, трябва да направят същото, се добавя в текста.

България също прие облекчени процедури за даване на гражданство при определени инвестиции. Разрешение за постоянно пребиваване получават чужденци, направили финансова инвестиция в размер от 1 000 000 лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок от минимум пет години.

Предвидени са по-благоприятни условия за получаване на българско гражданство от чужденци, увеличили инвестицията си до над 2 000 000 лева или вложили не по-малко от 1 000 000 лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

mediapool.bg