Кламер БГ - Новини: Специалното строителство във Военновъздушните сили

Специалното строителство във Военновъздушните сили

България

|
Вт, 27 Септ 2022г. 08:30ч.
Специалното строителство във Военновъздушните сили

БГНЕС

Сключени са над 70 договори на обща стойност около 162 млн. лева за ремонта и модернизирането на авиобазата "Граф Игнатиево" за приемането на новите изтребители F-16. Голяма част от средствата са преведени в аванс, а фирмите, които изпълняват поръчките остават тайна. За завършването на проекта вероятно ще са необходими поне още толкова пари, а лостовете за обществен контрол не са много.

Любими фирми, авансово заплащане и незадоволително качество. Строителството с държавни пари редовно постига подобни резултати. Поне на думи – проверките и делата редовно не могат да ги потвърдят. И колкото по-тайни са поръчките, толкова по-големи са съмненията. Това важи в пълна сила за сектора на сигурността, където заради специфичните условия на поръчките са предвидени много законови изключения.

Военновъздушните сили са в центъра на общественото внимание от години най-вече заради усилията, които полагат да охраняват въздушното пространство при недостатъчни ресурси и морално остаряло въоръжение.

През 2019 година държавата най-накрая закупи нови изтребители F-16 Block-70, но за да бъдат използвани пълноценно се налага ремонтиране и модернизиране на българската авиобаза "Граф Игнатиево".

За целта ще бъдат отделени през годините общо 300 млн. лева. Дейностите в базата са засекретени и за тях публична информация излиза спорадично. За последно преди година тогавашният служебен министър Георги Панайотов предупреди, че подготовката на авиобазата върви със закъснение от 6-8 месеца.

Освен това според него фирмите са избрани без ясна процедура и аргументи. Нямат опит и се разчита на подизпълнители. Не е ясно и на каква база са остойностени проектите. Според Панайотов правят впечатление и някои "любими фирми".

Военната прокуратура по-късно не видя проблем.

Преди два месеца пък друг служебен министър – Драгомир Заков, поиска проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на базата "Безмер" заради проблеми с настилката.

Въпросите около строителството в двете бази останаха неизяснени.

"Специалното" строителство

В отговор на въпроси на Меdiapool по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от военното министерство съобщиха, че в момента за модернизирането на "Граф Игнатиево" са сключени общо 71 договори на обща стойност над 162 млн. лева. Всички те са в процес на изпълнение.

Авансово са изплатени обаче близо 129 млн. лева.

МО отказва да съобщи кои са фирмите изпълнители и на каква стойност са поръчките им с мотив, че достъпът засяга интересите на трети лица, които са отказали изрично предоставянето на информацията, каквато законова възможност има съгласно Закона за достъп до обществена информация.

Процедурите за модернизирането на авиобазата пък са възложени основно по специалните правила в Закона за обществените поръчки за отбрана и сигурност, които дават възможност той да не се прилага при поръчки в този сектор.

Има ли закъснение?

Според МО към момента няма закъснение в дейностите по ремонта на базата. Той трябва да приключи през четвъртото тримесечие на 2024 година.

Новите изтребители се очаква да бъдат доставени през 2025 година. Първоначално договорът предвиждаше машините да пристигнат по-рано, но срокът бе променен заради пандемията. Именно с тази промяна вероятно може да се обясни "наваксването" на изоставането.

Към момента не е ясно колко още средства ще са необходими за довършването на базата, но от МО отбелязват, че налице е постоянно покачване на цените.

А пистата в "Безмер"?

Бившият служебен Драгомир Заков поиска проверка на пистата в "Безмер".

Според него има проблеми с настилката, въпреки че базата е била ремонтирана преди години. Ремонтите са стрували над 62 милиона лева без ДДС. Близо 55 милиона от тях са пo програмата нa HATO зa инвестиции в сигурността.

Проверката на пистата за излитане и кацане вече е завършила и не са установени отклонения от стандартите, съобщиха от МО.

Причина за проверката са били възникнали дефекти в гаранционен срок – слягания около шахти, повърхностни пукнатини (1-2мм) и други, които се отстраняват от изпълнителя.

Контрол

Една от малкото форми на граждански контрол в сектора е парламентарната, която обаче в последните месеци не действа заради липсата на парламент, а и заради не особено високия капацитет на депутатите, които следят сектора на отбраната през последните години.

Така предвид секретността и другите специфики на сектора, контролът върху обществените поръчки остава най-вече в рамките на самото министерство.

mediapool.bg