Кламер БГ - Новини: Как на магистрала "Хемус" озеленяването изпревари построяването

Как на магистрала "Хемус" озеленяването изпревари построяването

България

|
Вт, 15 Фев 2022г. 08:30ч.
Как на магистрала "Хемус" озеленяването изпревари построяването

Как на магистрала

Магистрала "Хемус" може и да не е построена, но за сметка на това са платени 5 млн. лв. за озеленяването й. Как се случва? Както и всичко останало по този проект - чрез предварително сключени договори, авансови плащания и т.н. И под шапката на държавното дружество "Автомагистрали".

Още в края на 2019 г.

В края на 2019 г. "Автомагистрали" сключва договор за озеленяване за първите три лота на "Хемус" до разклона за Ловеч/Плевен. По-късно е подписан анекс за още три - участъците до Велико Търново.

Към онзи момент нито една от отсечките не е построена, камо ли да се стигне до озеленяване. Държавната фирма търси дървета и храсти. Фиксиран е и срок за доставката им - между есента на 2021 и пролетта на 2022 г.

Година по-късно, през есента на 2020 г. е проведена още една процедура, този път за лотове 7,8 и 9 - между Велико Търново и Търговище, които са проектирани само на хартия, но проектите трябва да се преправят заради свлачище и ловно стопанство.

По първия договор на фирмата изпълнител са преведени 1.2 млн. лв. С анекс се добавя още 1 млн. лв. По втория договор са дадени 2.8 млн. лв. Това е около една трета от стойността на двата договора.

Коя е фирмата?

"Автомагистрали" сключва двата договора с известната в бранша фирма "Бургасцвет-90-Танев". Дружеството работи в сферата над 20 години и има доста изпълнени обекти. Озеленявали са отсечки от магистрала "Тракия", както и множество обекти в Бургас.

След сключването на договорите служители на "Автомагистрали" отиват на проверка в разсадници на фирмата. Там им е показано, че голяма част от поръчаните дървета и храсти вече са засадени. Но и досега те не са стигнали до магистралата.

Откъде знаете колко дървета ще трябват?

Дотук всичко звучи чудесно. След смяната на правителството обаче новото ръководство на "Автомагистрали" започва да открива доста пробойни. Например - изобщо не се знае как са направени количествено стойностните сметки за озеленяването на лотове 7 - 9, тъй като се налага препроектиране на трасето.

За участъците 1 - 3 сметката за нужните материали лесно може да се направи, защото там се строи. За следващите три лота има технически проекти. Но в участъците 7 - 9 нещата не са никак ясни. Затова са заявени количества озеленяване на база идейни проекти, които сега трябва да се преработват. Предстои изместване на трасето заради свлачище и ловно стопанство.

Въпреки това обаче договорът си е договор, а тези са действащи. Иначе казано, страните по тях са обвързани, защото в крайна сметка това са граждански отношения и всеки може да договаря каквото пожелае, стига то да не противоречи на закона.

Чрез покана на сайта

Както е известно, "Автомагистрали" не обича да обявява обществени поръчки и не работи по този начин. През последните години държавната фирма действа по свои вътрешни правила. По тях избира изпълнителя, след като многократно е заявявала, че според становище на Агенцията за обществени поръчки тази практика е законна.

Случаят с озеленяването е точно такъв. Формално търсенето на фирма започва в края на 2019 г. на база докладна на главния инженер на "Автомагистрали". След това шефът на дружеството Стоян Беличев назначава комисия, която да намери изпълнител. Тъй като процедура по Закона за обществените поръчки не се обявява, на сайта на "Автомагистрали" се качва покана. Явяват се пет фирми, а за победител е обявена "Бургасцвет-90-Танев".

През 2019 г. обаче такива обяви на сайта на "Автомагистрали" беше почти невъзможно да откриеш. Предоставянето на информация за подписаните договори ставаше по Закона за достъп до обществена информация.

Преди подписване на първия договор дружеството настоява за аванс, който да използва, за да се започне веднага организация по отглеждането на растителността за бъдещото трасе. "Автомагистрали" се съгласява на 20%. При подписване на втория договор обаче авансът е увеличен на 44%. Това се прави, за да се компенсира по-малката сума на предварително дадените по първия договор средства.

Къде са дърветата и храстите?

По график дърветата и храстите е трябвало да бъдат засадени на готовите лотове 1,2 и 3 през пролетта на 2022 г. Само че магистралата още се строи. Затова засаждането е отложено поне до есента.

Пред Mediapool собственикът на фирмата Васил Танев обясни, че всички ангажименти към "Автомагистрали" са били изпълнени. Обещаните количества са засадени и за тях се полагат грижи. Той допълни, че по случая вече е имало две проверки - една на националната следствена служба и втора - на МВР.

Къде са парите?

Според Танев в такива случаи авансовото плащане е задължително, защото никоя фирма не може да си позволи разходите за отглеждане на такива големи количества.

Един пример - през 2019 г., когато в сключен първият договор, "Автомагистрали" търси седемгодишни дървета за пролетта на 2022 г. Т.е. изпълнителят трябва да засади четиригодишно дърво, ако иска да изпълни ангажимента си. Освен това трябва да се доставят и около 2 млн. храсти.

"Няма фирма, която да задържи стотици хиляди бройки, за да ги засади", коментира Танев.

mediapool.bg