Кламер БГ - Новини: Има ли изобщо полезен ход за АЕЦ "Белене"

Има ли изобщо полезен ход за АЕЦ "Белене"

България

|
Ср, 31 Май 2023г. 10:06ч.
Има ли изобщо полезен ход за АЕЦ "Белене"

Площадката на брега на Дунав може да се използва за индустриална зона, сн. Mediapool

АЕЦ "Белене" е проект, който отказва да умре. Погребван, възраждан, прекратяван, реанимиран, спиран, възобновяван, замразяван... И така близо 40 години и похарчени само в последната авантюра по реализацията му над 3 млрд. лв. Срещу които са налични активи за около 2.5 млрд. лв., по думите на служебния енергиен министър Росен Христов. Това са площадката край река Дунав и оборудването за ядрения остров на проекта, струващо 1.2 млрд. лв., което бе докарано у нас през 2017 г., след като руската "Атомстройекспорт" осъди "Националната електрическа компания" (НЕК) да й плати поръчаните компоненти. По данни само към 2011 г. около 400 млн. лв. са отишли за консултанти, проектанти, издаване на разрешителни и оценки, както и друг антураж около идеята за Втора атомна централа.

От 2020 г. реално проектът пак е спрян, но продължава да гълта разходи – за консервация и поддръжка на оборудването и за охрана – по няколко милиона лева годишно, пресметна Росен Христов. Преди десетина дни той посети площадката на АЕЦ "Белене" и обяви, че оборудването е в отлично състояние и че НЕК ще плати още няколко милиона на френската "Електрисите дьо Франс" (EDF) за анализ, който да оцени възможностите за довършване на руския проект със западни технологии или за продажба на наличното оборудване. За втория вариант опция е доставка на ядреното оборудване в Украйна, за която след визита на министър Христов в Киев бе обявено, че е проявила интерес към него.

Та положението днес е: какво са още няколко (по-скоро десетки) милиона във финансовата дупка "Белене", ако може да имаш изход от сегашното положение с активи за милиарди, които не носят възвръщаемост, няма какво да бъдат направени, но искат разходи?

Има ли всъщност изход от загубите по авантюрата "Белене"?

Нагласите на служебното правителство, което не е ясно колко още ще се задържи, предвид сложните преговори за редовен кабинет, са до месец НЕК да подпише договор с EDF за предпроектно проучване. Според Росен Христов между 8 и 10 месеца ще отнеме отговорът на въпросите дали наличното оборудване може да се интегрира в нова система, може ли да се избегне зависимост от руски компании при дострояването и експлоатацията, както и дали може да се продадат реакторите. Тази информация ще бъде дадена на парламента да вземе решение.

Ядрени експерти коментираха пред Mediapool, че напълно е възможно EDF да даде техническо решение на задачата за използване на наличното руско ядрено оборудване, което включва корпусите на двата реактора, парогенератори и друго (най-грубо казано) желязо. Липсват обаче турбини, както и огромно количество електроника и системи за контрол. По оценка на специалисти налице е едва една десета от необходимото, за да функционира ядрена централа. И в сметката изобщо не влизат разходите за подстанции и проводници за свързването на мощността към електропреносната мрежа.

Площадката на АЕЦ "Белене" е оборудвана с жп транспорт и пристан, сн. Mediapool

Дъщерната на EDF компания "Фраматом" продължава тясното си сътрудничество с руската "Росотам", част от която пък е "Атомстройекспорт" (АСЕ), въпреки започнатата през февруари 2022 г. от Кремъл война в Украйна. С руския производител на свежо ядрено гориво ТВЕЛ, който е част от "Росатом", "Фраматом" има съвместно предприятие в Германия за производство на аналогично на руското ядрено гориво. Именно това ще позволи на "Фраматом" да е новият доставчик на свежо ядрено гориво за VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Възможно е френската компания, която и преди замразяването на АЕЦ "Белене" се очакваше да доставя оборудване за проекта, да намери решение като внедри свои технологии. "Фраматом" беше подизпълнител на "Атомстройекспорт" и имаше споразумение за изграждане на електрическите системи на АЕЦ "Белене", нейното управление и вентилация, както и част от пасивните системи за защита на мощността. Тоест, френската компания без проблем може да предложи и днес доставката на тази част от оборудването. Германската "Сименс" бе друг от подизпълнителите на АСЕ.

Препроектиране и още, и още пари

Според ядрени експерти обаче ключовото решение е подмяната на сегашната руска турбина, каквато е по проект, но не е изработена. Още в началото на премиерстването си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясняваше пред журналисти как му се иска една френска турбина "Арабела" в АЕЦ "Белене". Това е напълно възможно, но изисква преправяне на проекта, който бе внесен за лицензиране в Агенцията за ядрено регулиране, но процедурата така и не е довършена.

Още по темата:

ЕК: Ако ще се строи АЕЦ "Белене", трябват нови оценки и одобрения

И тук не става въпрос просто за подмяната на една турбина с друга, а препроектиране на машинната зала, за да издържа тя по-тежката "Арабела" в сравнение с руската турбина, заложена в сегашния проект. Трябва препроектиране и на реакторното отделение, да се преинсталира нова система за наблюдение и да се нагоди към наличното оборудване за сегашния ядрен остров, коментират специалисти.

Това означава нови пари за консултанти и проектанти не само за тези параметри на проекта, но и за проверка на състоянието на сегашните баластови противоземетръсни възглавници на площадката на АЕЦ "Белене", защото не е ясно как са били поддържани те през годините. Промяна на проекта, която със сигурност е необходима, означава и нова оценка за въздействие върху околната среда, за чието изготвяне също трябва да се плати.

Ако през 2018 г. тогавашното правителство на ГЕРБ търсеше стратегически инвеститор, който да дострои централата за 9 млрд. евро, пет години забава и солидна инфлация само през 2022 г. категорично оскъпяват ядрения проект. Той още тогава бе оценяван от експерти на двойно повече от официалните сметки на БАН.

Още по темата:

За еврофинансиране на АЕЦ настояват 10 държави членки и България

Тоест, хипотетично АЕЦ "Белене" е възможно да се довърши, но всичко зависи от цената и най-вече от това дали проектът ще може да си осигури финансиране. Министър Росен Христов очаква ядреният алианс, част от който е и България, да намери европейско решение ядрената енергетика да се признава за нискоемисионна и за част от зеления преход, което да отпуши възможностите за финансиране на АЕЦ, включително от банки като ЕБВР, ЕИБ и Световната банка, както и частно финансиране. Все още обаче това е само в сферата на очакванията.

А защо да не продадем на Украйна?

Това изглежда на пръв поглед най-лесно изпълнимо, след обявения от Христов интерес на Киев към беленските реактори. Някои специалисти веднага видяха възможност за схема, подобна на тази с предоставянето на съветски изтребители МиГ за Украйна срещу даванетоо на далеч по-съвременна американска летателна техника. Схема, от която България не се възползва, и в енергийните среди има мнение, че сега не бива да се изпуска възможността НЕК да се отърве от стоящите под найлони руски реактори и да си върне поне част от вложените средства.

От години оборудването стои под навеси и найлони, сн. Mediapool

Звучи ли ви много познато?

През лятото на 2016 г., след като АСЕ осъди НЕК да плати поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене", Бойко Борисов се втурна да продава реакторите. Беше в Техеран, смяташе да ги пласира в Индия или Египет, но нищо от това не стана.

Ядрени експерти, с които Mediapool разговаря, но не пожелаха да бъдат цитирани, се съмняват в това доколко наистина Украйна иска беленското оборудване и то може да бъде утилизирано там или където и да било другаде.

Дали Киев би предпочел руски пред американски реактори?

Единствената евентуална възможност българските реактори да се използват в Украйна е за АЕЦ "Хмелницки". Там в момента се експлоатират два ядрени блока, а още два са на по-лошо положение и от АЕЦ "Белене". Още от средата на 1980-те години започва строежът на още два реактора ВВЕР-1000 като тези в АЕЦ "Козлодуй", чешката "Темелин" и първите два блока на АЕЦ "Хмелницки". Реакторите на "Белене" обаче са следващо поколение - AES-92 с ВВЕР-1000 V-466 и строителната им технология е различна. Тоест изграденото вече на АЕЦ "Хмелницки" изобщо не е пригодно за този тип оборудване и също трябва препроектиране на проекта.

Освен това преди близо година украинската "Енергоатом", която е оператор на тамошните атомни електроцентрали, и американската компания "Уестингхаус" подписаха споразумение за инсталиране в АЕЦ "Хмелницки" на два реактора АР-1000, каквито намерения има и у нас за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Така че изглежда много по-вероятно там да има американски реактори, отколкото руските от АЕЦ "Белене".

Лошата новина за България е, че в момента в света няма нито един такъв проект като беленския, който да се реализира и да може да поеме оборудването (дори и да имаше такъв, схемата няма как да стане без "Росатом", с която обаче отношенията са влошени). Дори самата "Росатом" вече не предлага точно тази технология на която и да било от държавите, които ухажва и иска да присъедини към своите ядрени доставки.

Оттук накъде?

Така най-реалистичната възможност пред НЕК остава да продаде на АЕЦ "Козлодуй" парогенераторите, доставени за АЕЦ "Белене", които според запознати са около 50 процента от наличното оборудване за този проект и са напълно подходящи за замяна на сегашните в действащата Първа атомна централа.

Съхранението и охраната на наличното оборудване струват няколко милиона годишно, сн. Mediapool

И без това VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" в рамките на пет месеца след планов ремонт спира три пъти за по седмица за ремонт на теч от тръба на парогенератор на мощността. Ако централата иска нови лицензи за работа на двата си блока, вероятно ще й се наложи да сменя парогенератори.

Още по темата:

Старо оборудване от АЕЦ "Белене" отива за V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"

Освен това вече тази схема е разигравана. Миналата година оборудване още от първия проект за АЕЦ "Белене", който е трябвало да бъде реализиран от чешката "Шкода", но е прекратен, бе продадено от НЕК на АЕЦ "Козлодуй".

За останалата стойност на оборудването май е най-добре да се пие една студена вода, площадката за АЕЦ "Белене" да се освободи и да се ползва за каквото се намерят инвеститори – дали ще е за някакво промишлено производство или друг вид енергийни мощности или индустриална зона. Но да се приключва най-сетне с 40-годишната сага "АЕЦ Белене", която нито осигури високоплатени работни места за Плевенско, нито ще произвежда евтин ток за печалба от износ, а само трупа загуби за собственика си НЕК, който сам не вярва, че проектът е рентабилен.

mediapool.bg