Кламер БГ - Новини: Протести в Мадрид и Лондон заради ограничения за Covid-19

Протести в Мадрид и Лондон заради ограничения за Covid-19

България

|
Нед, 20 Септ 2020г. 19:22ч.
Протести в Мадрид и Лондон заради ограничения за Covid-19

Редица страни в Европа вече обявяват че затягат мерките заради новите случаи на вируса, след като преди ден Световната здравна организация изрази притеснения от скоростното разпространение на коронавируса в северните части на континента. В световен мащаб заразените надхвърлиха 30 млн. души, а починалите доближават милион. В неделя обаче станаха факт и първите протести срещу новите ограничения.

Десетки жители на мадридския квартал "Фуенлабрада" се събраха в знак на протест срещу ограниченията, които влизат в сила от понеделник в опит да се спре лавинообразното увеличаване на случаите на Covid-19. Кварталът е един от 37-те района, за които ще важат ограниченията, въведени от общинските власти, а Мадрид е най-пострадалата от коноравируса столица в Европа.

Над 640 хиляди заразени и близо 30 хиляди и 500 починали. Това е тъжната статистика към днешна дата за Испания. Само в Мадрид през последните 2 седмици болните от Covid-19 са се увеличили с над 45 хиляди души, което я прави най-засегнатата от пандемията европейска столица.

Именно това накара властите да въведат строги мерки за придвижване в 37 области и да ограничат контактите до 6 души от семейството.

Протестиращите скандираха "Това е сегрегация, а не задържане". Налице е гняв, разочарование и изумление, коментира Хорхе Накарино, говорител на Асоциацията "Пуенте де Валекас-Сан Диего", един от кварталите, засегнати от ограниченията.

Според него хората се чувстват пренебрегнати и изоставени от властите, намеквайки за класова омраза.

Протести още в събота вечерта имаше и в Лондон. Хората протестираха срещу налагането на нова национална карантина и срещу потенциално ваксиниране срещу коронавирус. Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции. Протестът им се случва в деня с рекорден брой заразени от 8 май насам. Обединеното кралство съобщи в неделя за нови 4422 случаи на коронавирус, със 100 повече от събота.

Събралите се на площад "Трафалгар" стотици протестиращи отказват да прекратят незаконната демонстрация. В Англия има забрана за масови събирания на хора, за да се ограничи рискът от предаване на заразата. Те са оказали съпротива на полицията, която е започнала да задържа демонстранти. Съобщава се за 32 арестувани до момента.

Във Великобритания е забранено събирането на повече от 6 човека на едно място. "Няма съмнение, както казвах от седмици, че бихме могли сега да видим, че се задава втора вълна. Виждаме го във Франция, в Испания, в цяла Европа. Това, което ще видим в тази страна, е неизбежно", коментира в петък премиерът Борис Джонсън.

"Не бих искал да влизам във втора национална карантина. Единственият начин да го предотвратим е, че хората следват правилата за превенция", каза още Джонсън.

Във Франция властите в Ница планират да ограничат събиранията на повече от 10 души.

Нови рестрикции и в Австрия

Нарастващия брой на заразените с коронавирус в Австрия принудиха правителството там да предприеме нови мерки срещу ограничаването на заразата. От понеделник влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна. Те предвиждат намаляване на социалните контакти, а компетентните институции ще следят стриктно за тяхното изпълнение, съобщи сайтът "ое24", цитиран в неделя от БГНЕС.

От понеделник носенето на маска в закрити помещения е задължително. Това се отнася за пазари, търговски центрове и панаири.

Задължително е да се носи маска и при влизане в заведение. Правилото е, че покритието на носа и устата може да се свали едва, когато клиентът седне на масата, на която не може да има повече от 10 човека плюс децата. Сядането на бара е абсолютно забранено и клиентите ще могат да се хранят единствено седнали.

Според информацията, ако посетител на заведение иска да стане и да излезе или да отиде в тоалетната, той трябва задължително да си сложи маската.

Нови ограничения са въведени за празници на закрито – присъстващите не може да бъдат повече от 10 души. На открито се разрешава празнуващите да бъдат най-много 100 човека. Това се отнася за сватби и за други частни събития извън дома.

За частни събирания в нощни заведения ще бъде в сила ограничението всичко да е приключило до 01:00 часа през нощта, след което заведението задължително трябва да затвори.

Любопитното е, че тези ограничения няма да се отнасят за погребенията, религиозните празници и протестите.

Не са регламентирани също ограничения относно събиране по домовете.

В България - 86 нови случаи

86 са новите случаи на Covid-19, установени през изминалото денонощие по данни на Единния информационен портал. Очаквано за почивен ден, направени са по-малко проби - 2 915 теста. От тях положителните са 2.95%.

Най-висок е броят на заразените във Варненска област – 19, следвана от София - 12 и Благоевград – 11. В шест области няма регистрирани нови случаи.

Новозаразените във Велико Търново са 6, Монтана - 5, в София - област и в Бургас - по 4, Силистра и Стара Загора - с по три. В Пазарджик, Плевен, Търговище, Кюстендил, Шумен и Пловдив са открити по два нови случая, а в Добрич, Перник, Разград, Сливен и Смолян Враца, Ловеч, - по един.

Активните случаи са 4 506, от които хоспитализирани са 723 души. 37 пациенти са настанени в интензивни отделения.

Излекуваните за последното денонощие са 48 души. 2 са починали.

Междувременно в неделя стана ясно, че началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров“ д-р Милан Първанов е починал в събота в болница "Света Ана" в София вследствие на усложнения от Covid-19.

Това потвърди за Радио Благоевград директорът на здравното заведение в Гоце Делчев д-р Петър Филибев.

Д-р Първанов е бил хоспитализиран преди 11 дни, но състоянието му рязко се влошило и е загубил битката с коронавируса.

mediapool.bg