Кламер БГ - Новини: 8 млрд. лева за модернизация на армията. Какви са рисковете пред поредния план?

8 млрд. лева за модернизация на армията. Какви са рисковете пред поредния план?

България

|
Пон, 12 Септ 2022г. 13:21ч.
8 млрд. лева за модернизация на армията. Какви са рисковете пред поредния план?

8 млрд. лева за модернизация на армията. Какви са рисковете пред поредния план?

Инвестиционнатa план-програма с 12 проекта за модернизацията на армията е на финалната права и служебното правителство ще я остави на следващия парламент, който ще трябва да я приеме, и евентуално следващото управление ще започне изпълнението й.

Служебният военен министър Димитър Стоянов съобщи пред бТВ, че финансовата й рамка се движи около 6-8 млрд. лева.

“За съжаление, нагаждаме нашите бойни способности спрямо наличните финансови средства, а не би трябвало да е така. Убеден съм, че имам подкрепата от Министерския съвет и се надявам инвестиционната план-програма в рамките на 6 – 8 милиарда лева да влезе в следващо Народното събрание. Цените растат с всеки изминал ден, ако се забави реализирането на проектите, те поскъпват“, коментира министър Стоянов.

По спешност

България спешно трябва да смени съветското оборудване, на което все още разчита. За да го поддържа, България досега лавираше между Русия, Украйна и Беларус. След началото на руската война в Украйна и трите опции вече не са на масата и трябват бързи решения.

Това е поредният план в МО. Повечето досега остават на хартия заради лошо планиране, липса на средства и достатъчно административен капацитет в МО.

Спешните проекти са ясни от години, но провеждането им затъва в процедури и различни интереси.

Много често те се подготвят с години, а после става ясно, че допуснати грешки в заданията им ги обричат на неуспех. Символен е най-спешният проект за армията – закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски. Той се провали, след като всички експерти предупреждаваха с месеци, че бюджетът на проекта не може да покрие заложените в него изисквания.

Други проекти пък се подготвят с години и така и не стартират реално. Пример е проектът за купуването на нови 3D радари.

Приемственост и капацитет

За да се реализират скъпите военни сделки, е необходим консенсус и приемственост между правителствата, която досега често се губи.

По тази програма работи и последният кабинет на Кирил Петков, като не е ясно дали има някакви размествания по нея.

Идеята е сделките да се плащат разсрочено, като и в това отношение е необходимо да бъдат заложени реалистични финансови рамки.

Риск пред модернизацията е и способността на МО да управлява едновременно много проекти. За това е ключово приоритизирането на проектите и доброто планиране.

Системен проблем през годините е и липсата на точни разчети за поддръжката и експлоатацията на новата техника. Без тях има опасност каквото и оборудване и въоръжение да бъде закупено, да не се използва ефективно.

mediapool.bg