Кламер БГ - Новини: 74 проекта получават 674 хил. лв. помощ от фонд "Обединени срещу Covid-19"

74 проекта получават 674 хил. лв. помощ от фонд "Обединени срещу Covid-19"

Коронавирус

|
Пет, 24 Апр 2020г. 19:18ч.
74 проекта получават 674 хил. лв. помощ от фонд "Обединени срещу Covid-19"

Седемдесет и четири проекта на лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро и малки предприятия от цяла България ще получат близо 674 хил. лв. помощ от фонд "Обединени срещу COVID-19". Той бе създаден по инициатива на Български дарителски форум, Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса. До момента набраната в него сума е 945 000 лв.

В първия кръг на набиране на проекти, приключило на 16 април, са участвали 437 предложения, съобщиха от Американската търговска камара в петък. Най-много – 183, са били от неправителствени организации, следвани от общини и читалища. Нужда от финансиране са обявили и 43 болници и 18 други лечебни заведения. Най-активни са били

кандидатите от малки градове.

От одобрените 74 проекта финансиране до 10 хил. лв. ще получат 25 общински болници и медицински центрове в малки населени места. Със средствата ще се осигурят медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус.

Ще бъдат подпомогнати и проектите на 24 неправителствени организации в села и малки градове, насочени към най-уязвимите групи от населението – самотни възрастни хора, болни,

безработни, бедни, деца. Предвижда се снабдяване с хранителни продукти, лекарства, защитни средства.

Дванадесет общини, седем читалища, пет предприятия и едно училище също ще осъществят спешни антикризисни мерки със съдействието на фонда.

Фондът продължава да приема проектни предложения до 18 часа на 27 април т.г. Кандидатите трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org.

Фондът е сформиран с дарения от Фондацията на "Кока-Кола", Фондация "Америка за България", "КонтурГлобал Марица Изток 3", NEPI Rockcastle, фондация "Лъчезар Цоцорков", ИНГ Банк Н.В., Progress Software, Ситибанк, "Джонсън & Джонсън България", УниКредит Булбанк, "Главболгарстрой", TELUS International Europe, Цецка и Гроздан Караджови, Светозар Георгиев, фондация "Тръст за социална алтернатива", "ЕЙ И ЕС – 3С Марица Изток 1", "Парафлоу Комуникейшънс", "Майлан", фондация "Благотворител", AIG Europe S.A. (Bulgaria branch), "Фадата", Росен Иванов, Красимир Ненов, "Тайтън Машинъри България".

mediapool.bg