Кламер БГ - Новини: 67 млн. лв. доплаща НЗОК на болниците за миналата година

67 млн. лв. доплаща НЗОК на болниците за миналата година

България

|
Ср, 15 Ян 2014г. 14:51ч.
67 млн. лв. доплаща НЗОК на болниците за миналата година

Съветът по цени и реимбурсация на лекарствата се връща отново под шапката на здравното министерство, а позитивният лекарствен списък вече ще се отваря само веднъж годишно за включване на нови медикаменти. Изключение ще се прави за заболяванията, за които до момента не е имало медикаменти – за тях списъкът ще може да се отваря втори път в рамките на годината.

Това са предписаните от Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса краткосрочни мерки за подобряване на контрола в здравната система у нас, които отварят втория резерв на НЗОК. Той е в размер на 104 млн. лв. и част от него ще се използва за покриването на миналогодишните липси в болничната помощ.

Оказа се, че повече от 60 процента от бюджета на касата отива за медицински изделия и медикаменти, каза още министърът. Това е за сметка на болничната и извънболничната помощ, чийто ресурс е малък.

По думите й, проблем е и "обикалянето" на дипломи на един и същ лекар в няколко лечебни заведения, за да се запълнят нивата на компетентност без физическо лице.

Една от мерките, предложени от Министерския съвет, е договарянето на цените на лекарствата. Идеята е фирмите вече да не могат да се явяват по Закона за обществените поръчки в болници на цени, по-високи от установените от НЗОК. Според Таня Андреева, сега се прави договаряне, но при търговете за медикаменти в лечебните заведения разликите в цените, на които купуват лечебните заведения, достига 19 пъти.

Министърът каза още, че някои компании регистрират медикаменти с цени в пъти по-ниски от други медикаменти в дадена група, с което подбиват цените на другите фирми. Така те не могат да участват в търгове, но и фирмата, регистрирала най-ниска цена, също не участва, коментира Андреева. Заради това вече се въвежда наказателна санкция – ако до 3 месеца след регистрацията на лекарство с ниска цена няма доставка, такава фирма ще се маха от позитивния списък.

Касата дължи на лечебните заведения 67 млн. лв. за дейността им през октомври и ноември м.г. Това е приблизително една пета от общата стойност на отчетените медицински услуги за периода, тъй като в края на миналата година здравната каса по традиция закъса с бюджета си и успя да покрие само 80 на сто от средствата за извършени дейности на болниците през октомври и ноември.

След отключването на втория бюджетен буфер, в сряда зам.-министърът на финансите и председател на надзорния съвет на НЗОК Людмила Петкова съобщи, че контролният орган на касата е наредил да започне изплащането на парите за болниците.

Дейностите през декември предстои да бъдат покрити, след като лечебните заведения представят отчетите. По думите на Петкова изплащането ще бъде "в по-малък размер".

Според изнесените от нея данни средномесечният общ разход на болниците е между 136 и 156 млн. лв.

Председателят на надзора съобщи още, че на заседанието в сряда са били обсъдени и промените в наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, който се покрива със средства на НЗОК. След като през декември Българският лекарски съюз заплаши и тази година да бойкотира Националния рамков договор, здравната каса се съгласи да вдигне цените по 27 клинични пътеки, засягащи ражданията, детското здравеопазване и др. Оказва се обаче, че тези отстъпки може да създадат финансови затруднения на касата.

Ако сумата е много голяма, възможно е новите клинични пътеки да влязат в сила в средата на т.г. или в началото на следващата, обясни тя.

mediapool.bg