Кламер БГ - Новини: 64 на сто от румънците смятат Русия за неприятелска държава

64 на сто от румънците смятат Русия за неприятелска държава

Свят

|
Пет, 20 Май 2022г. 15:09ч.
64 на сто от румънците смятат Русия за неприятелска държава

Владимир Путин

Мнозинството от румънците, 64 на сто, разглеждат Русия като неприятелска страна, сочи проучване на агенция Авангард, осъществено през май, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Сред приятелските държави челното място в предпочитанията на румънците държи Молдова (64 процента); Германия и САЩ са смятани за приятелски страни от по 54 на сто от румънците, следвани от Франция и Великобритания (53 на сто), Испания (52 на сто), Италия (51 на сто) и Израел (49 на сто).

България, определяна като приятелска страна от 44 процента от румънците, се нарежда след Израел и преди Полша и Украйна, които получават по 40 процента, и Нидерландия с 32 процента.

По отношение на САЩ 6 на сто от румънците изпитват изключително силно доверие, 40 на сто - силно доверие, а други 40 на сто - слабо доверие. Спрямо ЕС изключително силно доверие питаят 4 на сто от румънците, 39 на сто имат силно доверие в него, а 46 - слабо доверие.

Едва два процента от анкетираните имат силно доверие в Русия, докато 49 процента имат слабо доверие, 45 процента - много слабо доверие, а 4 процента не знаят как да отговорят.

24 на сто от участниците в анкетата смятат, че президентът на страната Клаус Йоханис е уважаван от западните лидери, 37 на сто не смятат така, а 39 на сто не са изградили мнение по въпроса.

Мнозинството от румънците (57 процента) смятат климатичните промени за важен въпрос за Румъния в средносрочен и дългосрочен план, а 29 процента определят темата за "критично важна".

Изследването е било осъществено в периода 10 - 18 май сред представителна извадка от 880 души. Статистическата грешка се изчислява на 3,3 процента за ниво на надеждност от 95 на сто.

mediapool.bg