Кламер БГ - Новини: 57 от кандидат-депутатите са били агенти на ДС

57 от кандидат-депутатите са били агенти на ДС

България

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 18:23ч.
57 от кандидат-депутатите са били агенти на ДС

57 от кандидат-депутатите са били агенти на ДС

Сред кандидатите за народни представители общо 57 са били сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА, показва проверката на Комисията по досиетата, съобщава desebg.com.

Те са открити в листите на 18 партии и коалиции на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Кандидатите за депутати са общо общо 5 089. Проверени са 2 065 от тях, а останалите 3 024 не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г.

БСП отново е първа по брой на кадри, свързани с ДС – 12 души. Втора е ДПС, следвана от коалиция "Патриотичен фронт" и "Русофили за възраждане на Отечеството" с по петима души.

Трима са сътрудниците на ДС в листите на ГЕРБ. По толкова са осветените кандидат- депутати на "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Продължаваме промяната" (ПП) на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

От ПП вече обявиха, че свързаните с ДС техни кандидати Васил Събев, Ерждан Ахмед и Тома Томов се отказват от участие в изборите. Въпреки това тримата, цитирани от партийната централа, заявяват, че "никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама от тях са силно изненадани да видят имената си в този списък".

Коалицията между партиите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и на бившия здравен министър Петър Москов има един сътрудник в листите си. Това е Светла Златева, която е кандидат за депутат във Велико Търново.

Агенти в листите си има и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Това са Иван Хиновски и Николай Радулов.

Сред формациите, които според социологическите прочувания ще влязат в следващия парламент, единствено "Демократична България" няма агенти на ДС в листите си.

От кандидатите за президент и вицепрезидент са проверени 32 лица. Четиринадесет лица не подлежат на проверка. При нито един от проверените кандидати не е установена принадлежност към ДС или към разузнавателните служби.

mediapool.bg