Кламер БГ - Новини: 500 ученици вече са под карантина

500 ученици вече са под карантина

България

|
Нед, 20 Септ 2020г. 18:07ч.
500 ученици вече са под карантина

Около 500 ученици и 40 учители са под карантина заради контакти със заразени от Covid-19. Това са резултатите за страната в края на първата седмица от стартирането на новата учебна година на 15 септември. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНР.

"Към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина", уточни тя.

Всяко училище занапред само ще решава как да процедира и дали ще се стига до временното му затваряне и преминаване към дистанционна форма на образование. Засега не се предвижда затваряне на училища.

"Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище. Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици, тези 10 на сто се равняват на един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици - на друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място", каза още тя и така обоснова индивидуалния подход.

Междувременно в неделя стана ясно, че директорът на 107 ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш с големи червени букви обявява на сайта на училището, че в понеделник учебното заведение няма да работи присъствено.

"Във връзка с положителните PCR тестове за Ковид 19 на трима от нашите педагози, необходимостта от извършване на професионална основна дезинфекция на сградите на училището и във връзка с решение на педагогическия съвет на училището - протокол № 1/19.09.2020 година, проведен в електронна среда, определям 21.09.2020 година, понеделник,

за неучебен, но присъствен в електронна среда ден", пише той.

Директорът уточнява, че класните ръководители ще се свържат с родителите, за да ги информират дали и какви дейности планират с учениците си. "Съжалявам за създаденото неудобство, но най-важното е да запазим здравето на всички ученици, учители и родители!", заключава той.

В събота директорът на училището Данко Калапиш посочи, че четири паралелки ще бъдат поставени под 14-дневна карантина заради заразен с Covid-19 учител. По думите му, преподавателят е без симптоми, но е провеждал учебни занятия през последните 48 часа с учениците от четири класа - 5"В", 6Б", 6"Г" и 7"А" .

"Затова, считано от днес 19.09.2020 година, паралелката на Вашите деца се карантинира за 14 дни. Действията се съгласуват със Столичната РЗИ и епидемиолозите и не зависят от нас! Към момента, съгласно разпореждания на СРЗИ, не се правят тестове на учениците, но ако се забележи сиптоматика се звъни на личен лекар на децата и той/тя решава какво да прави и как да действа", написа Калапиш в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

Зам.-министър Михайлова бе категоричен, че присъственото обучение на този етап остава за страната. "Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година", подчерта тя.

Таня Михайлова каза още, че до края на тази година училищата са осигурени със средства за дезинфекция и не е редно да се искат допълнително. В насоките било разписано дезинфекцията да се случва веднага след констатиране на контакт.

Малко над 500 ученици са заявили желание за обучение от разстояние.

"Училищата няма да се превърнат в центрове за боледуване от COVID-19, нито в тежък проблем за здравната система", каза д-р Александър Симидчиев пред БНР.

Той обаче добави, че те ще станат още един канал за разпространението на вируса към рисковия контингент.

И в неделя продължиха да валят сигнали за нови случаи на COVID-19 в училища. Две паралелки - едната от Езикова гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора, а другата от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, са поставени под 14-дневна домашна карантина, заради потвърдени случаи на COVID-19, съобщиха от местното РЗИ.

mediapool.bg