Кламер БГ - Новини: 440 камери в София ще "докладват" на МВР пътни нарушители

440 камери в София ще "докладват" на МВР пътни нарушители

България

|
Вт, 17 Ноем 2020г. 16:13ч.
440 камери в София ще "докладват" на МВР пътни нарушители

Система от 440 камери ще наблюдават кръстовищата в столицата и ще предават нарушенията към МВР, съобщи във вторник зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев. Чрез тях ще се "ловят" шофьори, минаващи на червено, с непоставени колани или при разговори по телефона по време на шофиране. Активната й работа ще започне до седмици.

"Идеята е цялата информация да се предава на МВР, а то от своя страна да санкционира водачите", каза Кръстев пред бТВ.

От началото на ноември двете системи вече са интегрирани. Едно от най-честите нарушения е преминавано на червено, което годишно се прави от "хиляди" водачи, като през миналата година има 60 блъснати пешеходци, стана още ясно от думите му.

До 1500 на годишна база са шофьорите, които нарушават правилника за движение и карат в бус лентата. Не по-малко от 1000 от тях се санкционират.

Камерите увеличавали с 30 пъти наблюдаваното и на видеото ясно ще се вижда регистрационния номер, модела, цвета и дали водачът е с колан.

Кръстев припомни, че от началото на ноември и Центъра за градска мобилност налага глоба за неправилно паркиране в София. Над 400 неприсъствени фишове с глоби за неправилно паркиране били издадени през първата седмица по тази схема.

"Контрольорите са инструктирани да санкционират безспорни нарушения, при които да няма дори нюанс дали водачът е нарушил закона", добави още той.

mediapool.bg