Кламер БГ - Новини: 40% от младежите роми са със средно образование

40% от младежите роми са със средно образование

България

|
Вт, 12 Ян 2021г. 16:06ч.
40% от младежите роми са със средно образование

Два пъти повече ромски деца завършват училище, а 40% от младежите между 21 и 25 години имат средно образование.

Това показват резултатите от национално представително проучване, което фондацията "Тръст за социална алтернатива" е възложила на "Глобал метрикс" за образованието и за реализацията на ромската общност през последните близо 10 години. Изследването, представено във вторник по време на уебинара "Образование и реализация на ромската общност", е направено в 140 населени места, съобщиха от фондацията.

Според проучването през последното десетилетие стремежите на ромската общност за това децата да им завършват средно и висше образование са се повишили значително. Все по-голям дял от ромите вярват, че младите хора от общността трябва да останат възможно най-дълго време в образователната система, имайки предвид най-често завършването на средно образование, и на второ място - завършването на университет.

Делът на ромските деца, посещаващи училище, се е увеличил във всички възрастови групи в сравнение с 2011 г.

Нараства делът на ромите в средното образование в България, като 40% от младежите между 21 и 25 години имат средно образование. 1/5 от ромските младежи обаче все още са с ниско образование.

Шест пъти е нараснал броят на учениците от ромски произход у нас, които завършват висше образование. А близо двоен е ръстът на децата, които завършват средно образование.

Делът на завършилите висше образование роми е два пъти по-висок сред тези от тях, които са посещавали детска градина. Посещението на детска градина увеличава с 35% шансовете на ромските деца да завършат висше образование.

Посещаемостта на детска градина оказва влияние и върху заетостта на ромите. Тези от тях, които са ходили на детска градина по-често, имат постоянна работа и разполагат с 30 на сто повече доходи спрямо другите в общността, установява изследването.

Резултатите от проучването показват, че безработните роми намаляват с 18% спрямо 2011 г.

По време на уебинара социалният министър Деница Сачева е откроила, че делът на върнатите в училище деца през годините се увеличава, въпреки че кризата с COVID-19 е успяла да сложи "на пауза" процесите по включването на ромските ученици.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е споделил, че има процес на модернизация на ромската общност през последните години. Повече роми учат и работят. За три години МОН е успяло да постигне 2.5 на сто обхват сред ромската общност. По думите на министър Вълчев, цитиран от фондацията, ромските деца вече отпадат на по-късен етап от училищната система.

Проучването на "Глобал метрикс" е представително, с участието на 4165 души, от които 3655 живеят в компактни ромски квартали. Проучването е проектирано така, че да е сравнимо с Регионалното проучване сред ромите от 2011 г. на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), на Световната банка и Европейската комисия - последното задълбочено проучване за образованието сред ромската общност в България, информират от фондацията.

mediapool.bg