Кламер БГ - Новини: Всички полети в Хонконг са отменени заради демонстрация на летището

Всички полети в Хонконг са отменени заради демонстрация на летището

Свят

|
Пон, 12 Авг 2019г. 15:12ч.
Всички полети в Хонконг са отменени заради демонстрация на летището

Летището на Хонконг обяви, че всички днешни полети са отменени заради голяма демонстрация на главния му терминал, предаде Франс прес. Протестната проява е срещу полицейското насилие срещу демонстранти през уикенда, изтъква ДПА.

Четирийсет души потърсиха медицинска помощ в Хонконг след снощните сблъсъци на полицията с демонстранти в различни райони на града. Това съобщи днес в. "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от осведомителните агенции. Сред пострадалите има жена, ранена с гумен куршум в окото, а служител на реда е получил изгаряния от коктейл "Молотов", хвърлен от радикалните протестиращи.

За разпръсване на неразрешените антиправителствени протести полицията използва на места гумени куршуми и сълзотворен газ. Продемократични активисти обвиниха силите на реда в излишна жестокост и заплашиха с нови мащабни акции, по-специално на международното летище.

Вече над два месеца участниците в масови протести в Хонконг настояват за оставката на главната администраторка Кари Лам и за разследване на жалбите за полицейско насилие. Вълненията започнаха, след като властите се опитаха да прокарат закон, позволяващ екстрадирането в Китай на заподозрени в престъпления, за да бъдат съдени там. Под натиска на общественото мнение Кари Лам оттегли законопроекта, но антиправителствените протести продължиха.

"С изключение на заминаващите полети, чиято регистрация вече е приключила, и на пристигащите полети, които вече пътуват за Хонконг, всички останали днешни полети се отменят. Дейността на международното летище на Хонконг е сериозно затруднена от днешните публични събрания на летището", съобщиха летищните власти.

Летището на Хонконг се ползва с международно признание за ефективността си, като през миналата година то бе осмото най-натоварено в света със 74 милиона пътници, отбелязва Франс прес.

На терминала на пристигащите полети от петък има седяща стачка.

Хиляди (5000 според полицията) демонстранти, голяма част от които облечени в черни дрехи, се събраха на летището, за да посрещат чуждестранните гости и да им обясняват причините за протестното движение и продемократичните демонстрации, провеждани в Хонконг от юни.

Макар много от демонстрантите да са млади хора, сред тях има и доста семейства и работещи, взели си болнични, за да участват в протестната проява, отбелязва ДПА.

"Трябваше да сме на работа, но според нас това е по-важно. Мисля, че правителството не спира насилието, а вместо това се опитва да доведе нещата до ескалация, като разрешава на полицията да извършва незаконни и насилнически действия", каза демонстрант.

Кадри с полицейско насилие при демонстрации снощи в Хонконг шокираха обществеността на азиатския финансов център дори и след два месеца и половина на демонстрации, в които има все повече насилнически прояви, отбелязва ДПА.

Хонконг достигна повратна точка след два месеца на улични демонстрации срещу правителството и насилието там трябва да спре, заяви Ян Гуан, говорител на службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай, цитиран от Ройтерс.

"Радикалните демонстранти в Хонконг на няколко пъти използваха изключително опасни предмети, за да атакуват полицаи, което вече е сериозно престъпление и разкрива първите признаци за тероризъм", подчерта Ян Гуан, цитиран от Франс прес.

Същевременно хонконгската авиокомпания "Катай пасифик", подложена на натиск от Китай, предупреди своите служители, че може да бъдат уволнени, ако "подкрепят или участват в незаконните протести", предаде Франс прес.

Китайската генерална дирекция на гражданската авиация изиска в петък от "Катай" имената на служители си, които се намират на борда при полети до Китай или преминаващи през неговото въздушно пространство. Пекин заяви, че служители, подкрепящи протестите, няма да бъдат допуснати на борда при такива полети. "Катай пасифик" вече даде да се разбере, че ще се подчини на тези искания.

"Катай пасифик" води политика на нулева толерантност по отношение на незаконните дейности. Особено в сегашния контекст за служителите, които подкрепят или участват в незаконни прояви, ще има дисциплинарни последици. Те може да бъдат тежки и да включват прекратяване на трудовия договор, заяви Хог.

В писмо до персонала генералният директор на компанията Рупърт Хог предупреждава служителите също да не подкрепят и да не се включват в провеждащата се нова демонстрация на летището в бившата британска колония.

mediapool.bg