Кламер БГ - Новини: Първи резултати от тестването на учителите: Под 0.2% са положителните проби в Пловдив

Първи резултати от тестването на учителите: Под 0.2% са положителните проби в Пловдив

Коронавирус

|
Пон, 25 Ян 2021г. 13:38ч.
Първи резултати от тестването на учителите: Под 0.2% са положителните проби в Пловдив

От 2221 тествани с бързи антигенни тестове учители в Пловдив само четирима са с положителни проби за коронавирус, което прави дял на положителните проби от едва 0.2%. Това показват първите резултати от започналото в понеделник масово тестване в образователната система, което цели да покаже картината на разпространение на инфекцията преди връщането на големите ученици в клас от 4 февруари. Учителите с положителна проба при антигенните тестове, са били поставени под карантина.

"Резултатите за нас са много обнадеждаващи, защото от всичките тествани 2221 учители само при четирима тестът е бил положителен. Това означава, че преподавателите са здрави и може да започне нормален учебен процес след 4 февруари", коментира Донка Щилянова, началник отдел "Образование" в Община Пловдив.

Успоредно с масовото тестване на учителите на някои места в страната започва и ваксинирането им съгласно втората фаза на ваксинационния план. Първи в кампанията по масова имунизация ще са Пловдив и Бургас, а след това и останалите градове.

По-рано председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи пред БНТ, че 38% от учителите и непедагогическия персонал в страната са готови да се ваксинират, а над 60% са готови да си направят антигенен тест за проверка на здравословното им състояние.

Синдикатът е уточнил със здравния министър и главния здравен държавен инспектор

как и по какъв начин ще се извършва логистиката за масовоте тестване на учителите и ваксинирането. Ще се направи връзка между РЗИ-тата и Регионалните управления на образованието по региони, обясни Такева.

Работата на учителите е изключително стресова, имаме над 4000 учители с ТЕЛК, така че според мен, е препоръчително да се ваксинират, каза Такева.

На срещата със здравния министър Костадин

Ангелов е било уточнено, че

на 4 февруари в клас ще влязат учениците от 7, 8 и 12-ти клас.

Днес обаче Такева ще направи предложение децата от 5-ти и 6-ти клас да влязат в клас поне за две седмици.

mediapool.bg