Кламер БГ - Новини: 34 убити и 68 ранени в експлозията в центъра на Кабул

34 убити и 68 ранени в експлозията в центъра на Кабул

Свят

|
Пон, 01 Юли 2019г. 14:52ч.
34 убити и 68 ранени в експлозията в центъра на Кабул

Най-малко 34 души са убити, а най-малко 68 са ранени при взрива, разтърсил тази сутрин центъра на афганистанската столица Кабул.

Взривът отекна в 8,55 ч. местно време (4,25 ч. по Гринуич) в квартала Пули Махмуд Хан, разказа говорителят на министерството на вътрешните работи на Афганистан Насрат Рахими.

Франс прес уточнява, че взривът е станал в пиков час в гъстонаселен район, близо до сградата, в която се намира телевизия Шамзад, която дори спряла за кратко да излъчва, а после показала кадри от силно повредените си помещения. В района се намират и афганистанските федерации по футбол и по крикет, както и военни сгради, допълва Франс прес.

Асошиейтед прес припомня, че близо се намира и американското посолство. В зоната на взрива се намира и министерството на отбраната на Афганистан.

Експлозията е била причинена от кола бомба, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха полицейски и здравни представители. Колата се взривила пред сградата на министерството на отбраната. После въоръжени мъже нахлули в съседна висока сграда, разположена в оживен пазар и започнали да стрелят по министерството оттам, допълва АП, като се позовава на полицейски източник.

По-късно отговорност за екплозията поеха талибаните. Техният говорител Забиула Муджахид каза, че мишена на атаката е било инженерното и логистично звено на афганистанското министерство на отбраната.

В изявлението на талибаните се казва, че при атаката са били ранени няколко талибански бойци, цивилни и правителствени служители.

Нападението беше извършено два дни след подновяването на разговорите между американски представители и представители на талибаните в катарската столица Доха.

mediapool.bg