Кламер БГ - Новини: 22 европейски града искат по-строги правила за Airbnb

22 европейски града искат по-строги правила за Airbnb

Свят

|
Пет, 18 Септ 2020г. 10:20ч.
22 европейски града искат по-строги правила за Airbnb

22 европейски града призовават ЕС да въведе по-строги правила относно Airbnb и други платформи за краткосрочни ваканционни наеми, обвинявайки ги в повишаване на цените и изтласкване от пазара на местните жители.

В искането са се включили Амстердам, Атина, Барселона, Берлин, Болоня, Бордо, Брюксел, Кьолн, Флоренция, Франкфурт, Хелзинки, Краков, Лондон, Милано, Мюнхен, Париж, Порто, Прага, Утрехт, Валенсия, Виена и Варшава.

Представители от тези градове са се срещнали с комисаря по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер в Париж, за да денонсират "остарялата" правна рамка, която пречи на длъжностните лица да предприемат ответни мерки срещу уеб платформите за отдаване на жилища под наем.

Airbnb, който доминира на пазара за споделяне на жилища, все по-често влиза в конфликт с общинските власти, които се опитват да балансират така желаните приходи от туризъм и нарастващото негодувание от страна на местните жители.

Няколко градове наложиха ограничения, по-специално за борба с незаконните наеми, които според тях правят дъмпинг на пазара на достъпните временни жилища.

Но служителите казват, че без рамка на ЕС Airbnb може ефективно да работи с минимален надзор, като твърди, че е просто платформа за свързване на собственици на жилища с наемателите.

Градовете искат ЕС да принуди платформите да споделят данните си за наеми с местните власти като част от Закона за цифровите услуги, изготвен от офиса на Вестагер.

Те настояват Airbnb и други подобни уеб платформи да бъдат подведени под отговорност, когато наемателите не спазват местните правила, като например ограничение на броя нощувки годишно или необходимата регистрация пред местните власти.

mediapool.bg