Кламер БГ - Новини: 2019-та е била най-горещата и най-суха досега година в Австралия

2019-та е била най-горещата и най-суха досега година в Австралия

Свят

|
Четв, 09 Ян 2020г. 14:37ч.
2019-та е била най-горещата и най-суха досега година в Австралия

2019 г. е била най-топлата и най-сухата година в Австралия, откакто се водят подобни статистики, според националната метеорологична служба, предаде ДПА. Същевременно в южната част на страната се задава нова гореща вълна, която вещае ново разрастване на нестихващите пожари и налага нови евакуации на населението.

Миналата година средните температури в страната са били с 1,52 градуса по Целзий по-високи от обичайните средни температури. Така е бил подобрен рекорда от 2013 г., когато средно температурите са били с 1,33 градуса по Целзий повече от обичайното. Това означава, че годишните минимални и максимални температури са били над средното във всички шест щата и две територии на Австралия.

Миналата година е имало шест най-горещи дни, откакто се правят такива измервания в страната, като средно тогава температурите са били 41,9 градуса по Целзий.

По отношение на дъждовете, средното количество за миналата година е било едва 277 милиметра, което е с 40 процента по-ниско от обичайното.

Предишният рекорд в тази насока бе поставен през 1902 г., когато средното количество на валежите е било 314,5 милиметра.

Много голяма част от Австралия е засегната от суша, като най-тежко пострадали са Нов Южен Уелс и Куинсланд.

В доклада с данните на метеорологичната служба се казва, че връзката между пожарите и рекордно ниските валежи и увеличението на температурите е ясна. Особено подранил и бурен тази година, сезонът на пожарите взе досега 26 жертви в Австралия, унищожи над 2000 къщи и превърна в пепел площи, големи колкото остров Ирландия.

Данните за температурите и валежите бяха разпространени ден преди екологични групи, свързани с австралийски студенти да излязат на протести с искане за повече действия във връзка с климатичните промени.

Австралийските власти убеждават населението да се евакуира

Военни обикалят днес жилища на различни места в Южна Австралия, убеждавайки хората да се евакуират преди задаващата се нова гореща вълна, която потвърждава, че кризата с горските пожари далеч не е свършила. Температурата на въздуха отива вече към 38 градуса, предаде Франс прес в четвъртък.

Хеликоптер, участващ в гасенето на пожарите, е паднал в язовир. Пилотът обаче е успял да доплува до брега.

Властите в щата Виктория също удължиха с два дни обявеното бедствено положение заради очакваните в петък високи температури, които може да засилят опустошителните пожари в горите

.

Учените обясняват, че тези бедствия, съсипващи всяка година огромни територии на континента, стават все по-тежки заради сушавите периоди, дължащи се на глобалното затопляне.

Премиерът на щата Виктория Даниъл Андрюс препоръча на населението да се подготви за продължителни изпитания. "Все още сме в началото на едно много, много трудно лято", заяви той.

Въпреки по-спокойното начало на седмицата с по-ниски температури и слаби валежи във Виктория и Нов Южен Уелс - най-засегнатите от бедствията и най-населени щати, все още бушуват към 150 пожара. За борба с огъня в южните щати са мобилизирани над 2500 пожарникари със стотици единици специална техника.

Жителите на редица опустошени райони вече навлизат в трудната фаза разчистване и възстановяване на инфраструктурата, а това може да отнеме години, отбелязва АФП.

Нов Южен Уелс съобщи, че отпуска за целта 1,2 милиарда австралийски долара (740 милиона евро). Централното правителство обеща на пострадалите градове помощи за още два милиарда австралийски долара.

Австралия като "канарче в мина, сигнализиращо за опасност"

Катастрофата има и екологични измерения.

По предварителни оценки при пожари в националния парк "Кенгуру" са загинали най-малко 25 000 коали и стотици хиляди други животни.

Професор Крис Дикман от университета в Сидни съобщи в комюнике от понеделник, че в страната са загинали един милиард животни - числото включва бозайници, птици и влечуги, но не и насекоми, нито други безгръбначни.

"Понякога казват, че Австралия е като онези канарчета, държани в каменовъглените мини, за да сигнализират за опасност. Навярно виждаме в Австралия бъдещия резултат от затоплянето на климата в други региони от света", посочи той.

Правителството на консерватора Скот Морисън неведнъж бе критикувано заради бездействие пред заплахата от климатични промени и заради приоритетното развитие на силно замърсяващата въгледобивна индустрия в Австралия, припомня АФП.

mediapool.bg