Кламер БГ - Новини: 2013: Българският театър, първо действие

2013: Българският театър, първо действие

България

|
Нед, 29 Дек 2013г. 16:12ч.
2013: Българският театър, първо действие

Драма в протести и контрапротести, със и без оставки, много скандали и безброй (празни) думи.

Действащи (или наблюдаващи) лица и изпълнители: граждани, политици, население, "медии" и задкулисие.

Пролог

Цветанов: Положили сме максимални усилия да направим много за страната. Може да се види, че и 90% от обещанията ни вече са изпълнени.

Дянков (малко преди да бъде уволнен): Станишев е много нервен и има защо - той след шест месеца ще е безработен... Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат.

Велчев (депутат от ГЕРБ) : Нека изненадаме приятно българите, като покажем поне веднъж, че в Народното събрание сме от един отбор - националния отбор на България.

Станишев: Ако бяхте го казали в началото или в средата на мандата, разбирам, но сега е "късно либе за китка".

Завръзка 1: Не на "Белене"

Заглавие в новинарски сайт: Референдум на ръба на провала зачеркна АЕЦ "Белене".

Борисов (все още премиер) И при повторно внасяне на въпроса за "Белене" в парламента, отново ще гласуваме "не".

Иванов (От името на Синята коалиция внася в НС проекторешение): Според резултатите от референдума не повече от 12% от българите са съгласни да се строи АЕЦ "Белене", което дава основание да се счита, че проектът трябва окончателно да бъде прекратен.

(Месец след референдума и дни преди да се разпусне парламентът приема решението.)

Завръзка 2: Векторите на Властовата система и газов пистолет

Доган (В реч, преди да обяви оттеглянето си от лидерския пост в ДПС след 23 години начело): Политическото време е узряло за профилактично категориално изместване на векторите на Властовата система... Вместо изрядна структурираност на държавата - функционална ефективност в обслужването на гражданското обще...

Енимехмедов: (Излиза на сцената и насочва към главата на Доган газов пистолет, който засича три пъти. Двамата падат, нахвърлят се делегати, хаос и ритници.)

(Три часа по-късно) Хюсменова: (Дочита речта на Доган в негово присъствие) Навярно тепърва ще се анализира "случаят ГЕРБ и Борисов". Защо Властовата система на държавата беше обсебена от идентифицирани "летящи обекти" от подземния свят?

Енимехмедов (в писмо от ареста): Историята обърна гръб на Доган. Не аз, а той заедно с останалата част на политическия елит, трябва да са на мое място в ареста. (По-късно пред съда) Уважавам законите на България, държавността е мой приоритет. Може би възрастта и идеалите ме подтикнаха да извърша това деяние, за което не съжалявам. Единствено съжалявам, че пистолетът ми засече!

Местан: Станахме свидетели на най-уродливата изява на политиката на омразата. Покушение срещу българската демокрация.

Ген. Атанасов: Покушението е само театър, но не е лесно да се каже кой точно го режисира.

Кутев: Има дълбок замисъл, но кой пише сценария, не ми е ясно. Причините са вътре в ДПС. Правено е, за да вдигне шум.

Станишев: Политическо покушение. Заплаха за демокрацията. Следствие на една среда, която се насажда от немалко политици.

Борисов: Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Доган налага езика на омразата.

Доган: Оцелях благодарение на Всевишния и на огромната енергия на Колективното тяло на ДПС.

Рашидов: Вече ми се повръща от този атентат. Сутрин ставам с Доган, вечер лягам с Доган. Стига вече. Имайте малко милост. Обществото не може да бъде малтретирано с такова нещо.

Първо действие

Първа сцена: Протест срещу сметките, бунт срещу правителството

Няколко хиляди протестиращи в 15 градове срещу сметките за ток: Всички ЕРП-та на народа, Няма да плащам рекет, Без монополисти.

(Седмица по-късно) Новинарски сайт: Протестът за тока прерасна в бунт срещу правителството.

Десетки хиляди блокират градовете: Евтин ток и ясни правила. Да запалим монополите. Вън от България. Спрете да крадете. 23 години стигат! Съд за виновните! Дянков си отиде, Бойко е наред.

Станишев: Българите са прави да протестират и да търсят справедливост... България вече не е същата... Както през 1940 г. Англия е била единствената, изправила се срещу Хитлер, днес ние сме последният рубеж, последната защитна линия срещу ГЕРБ, зад нас е България.

Борисов: Станишев понеже е мързелив и обича да спи, гледа филмчета на "Дискавъри", където миналата седмица даваха филм за Хитлер.

Станишев: ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в диво Средновековие... Народният гняв може да помете настоящото и всяко следващо правителство... Предсрочни избори са единствено възможната развръзка.

Местан: Бойко, иди си с мир.

Борисов: Дали ще управлявам още три или четири месеца, няма значение. Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени. За нас е най-изгодно да подадем оставка, но последиците ще са катастрофални... Няма да подам оставка заради Станишев. Мен ми е по-мила държавата от партията.

(Същата вечер) Маскирани замерят полицейския кордон с бомбички, бутилки, камъни и бягат. Полицаите отговарят с палки и ритници срещу когото „докопат”. 14 души в „Пирогов”.

(Рано на следващата сутрин) 36-годишен мъж се самозапалва пред кметството във Варна.

Втора сцена: Оставка

(Същия ден) Борисов (пред НС): Властта ни е дал народът, днес му я връщам. Всяка капчица кръв за нас е петно. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода. Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи.

Дудев (протестиращ): Този кабинет изигра страхотен номер на българите. Избягаха от отговорност и оставиха народа да се оправя сам.

Михов (от ГЕРБ): Станишев изпълни заканата си, че „който не си отива с мир, си тръгва по друг начин".

Из вестникарски коментар: Ако с такъв мотив като на Борисов премиерите подаваха оставки, в Европа щяха да падат правителствата през седмица.

Заглавие в руския в. “Известия”: Правителството на България не се задържа на власт без руската АЕЦ.

Трета сцена: Искаме си Бойко, "поръчан от Доган”

Пред НС са се събрали 2000 души с гайди, трактори, камион с прасета и знамена на ГЕРБ.

Борисов (Благодари на депутатите, че са приели оставката му): Тези, които вие платихте, с камъните и качулките, вие знаете, че вашите хора от ДАНС ги пратиха... Материал е постъпил от партньорска разузнавателна централа, в който се казва, че се подготвя атентат срещу мен и поръчител е Доган... Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчвате.

Местан: Свидетели сме на едно активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт. Това не е демокрация, а посттоталитаризъм.

Борисов излиза пред парламента.

Посрещат го с възгласи: Искаме си Бойко!.

Борисов: Благодаря на тези, които са дошли с машините и с животните. Искам да помоля – мирничко, тихичко, отивайте си. Всеки, който ме обича и уважава, от тук ще си отиде вкъщи.

Четвърта сцена: Партийният модел е изчерпан, кръгли маси по исландски модел

100 000 души в 40 града излизат на национален протест срещу бедността и монополите.

Президентът Плевнелиев (Появил се изненадващо пред икономическото министерство, надвикващ се с освирквания и възгласи "Мафия”): Благодаря ви, че показвате активната си позиция по демократичен начин. Ще работим заедно! Президентството е отворено!

Дудев му връчва лист с искания.

Да не се разпуска Народното събрание. Обществен съвет със задължителна гражданска квота. Програмен, а не служебен кабинет. Мажоритарна система. Гражданите да отзовават депутати. 50% гражданска квота във всички регулаторни органи. Прекратяване на всички дела срещу потребители на парно, ток, вода. Депутати и министри – на съд. Гражданско управление чрез кръгли маси по исландски модел.

Дудев: Хората искат тотална промяна на политическата система. Партийният модел е изчерпан.

Славчев (протестиращ): За да обслужат някои кръгове, започнаха да обясняват, че не знаем какво искаме. Напротив! Ние знаем какво искаме и сега ще покажем.

Павлов-Комитата (блогър): Социалният им модел залита между Либия на Кадафи и Беларус.

Кръстев (политолог): Този път хората може би няма да бъдат излъгани, тъй като не вярват на никого, но едва ли ще постигнат промяна, пак защото не вярват на никого.

Троянов (писател): Бунт в България не е имало, но има борба между клановете на "мафията", чието "морално-политическо единство" се разяжда от киселината на парите.

Край на първо действие.