Кламер БГ - Новини: 18 загинали и 21 ранени при експлозията в джамия в Афганистан

18 загинали и 21 ранени при експлозията в джамия в Афганистан

Свят

|
Пет, 02 Септ 2022г. 15:34ч.
18 загинали и 21 ранени при експлозията в джамия в Афганистан

18 загинали и 21 ранени при експлозията в джамия в Афганистан

Представител на афганистанските здравни власти каза, че 18 души са загинали и 21 са били ранени в следствие на експлозия в претъпкана джамия в град Херат, в Западен Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Мохамад Дауд Мохамади, служител в центъра за спешна помощ в Херат, каза, че линейки са превозили 18 загинали и 21 ранени към болници в града.

Сред загиналите е и високопоставен проталибански духовник, предаде Ройтерс, като се позова на афганистанската полиция. "Муджиб Рахман Ансари, заедно с някои от охранителите си и цивилни лица, са били убити по пътя към джамията", заяви говорителят на полицията в Херат Махмуд Расоли. Смъртта на духовника, известен в Афганистан заради неговите критики срещу подкрепяните от Запада афганистански правителства през последните две десетилетия, беше потвърдена и от говорителя на талибаните Забиула Муджахид.

Муджиб Рахман Ансари се изказа категорично в защита на талибаните на голямо събрание на хиляди учени и старейшини, организирано в края на юни, като осъди всеки, който се е изправил срещу тяхното управление. Талибаните твърдят, че са подобрили сигурността в страната, след като поеха властта преди година, но през последните месеци бяха извършени няколко атентата в Афганистан, някои от които в претъпкани джамии.

Засега никой не е поел отговорност за днешната експлозия. При някои от предишните атентати отговорност пое местният клон на терористичната групировка "Ислямска държава", която често взема под прицел джамии на шиитското малцинство в Афганистан, отбелязва АП. В джамията в Херат обаче се събират мюсюлмани от сунитското мнозинство в страната, каквито са бойците на "Ислямска държава".

mediapool.bg