Кламер БГ - Новини: Близо 4.5 млн. лв. е похарчила държавата за лечението на болни от Covid-19

Близо 4.5 млн. лв. е похарчила държавата за лечението на болни от Covid-19

България

|
Четв, 27 Авг 2020г. 13:31ч.
Близо 4.5 млн. лв. е похарчила държавата за лечението на болни от Covid-19

До момента за лечение на болни от коронавирус у нас са похарчени 4.453 млн. лева. Това обяви проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, пред БНТ.

От началото на пандемията в страната потвърдените случаи на Covid-19 са 15 751, излекуваните от заболяването са 10 750, а починалите - 576. Няма обобщена информация колко от тях са се лекували в болници. Това показват данните от Националната информационна система.

"Към момента Касата се разплаща по график с болниците и няма оплаквания. Един пациент средно струва на НЗОК около 1200 лв. при престой около 10 дни и затова са вдигнати клиничните пътеки", обясни проф. Салчев. Той добави, че към момента не е нужен ремонт на бюджета на Здравната каса.

Финансирането в НЗОК е достатъчно и пари има, но те трябва да се харчат разумно в период на пандемия, каза проф. Салчев.

Болниците вече почти са възстановили нормалната си работата. За последните месеци намалението на обема дейност е около 2.6 - 3% в болничната помощ. В извънболничната е около 4% по-нисък обема. Проблемът остава в денталната медицина, където все още се движат в рамките на 30% по-нисък обем, каза проф. Салчев.

"Финансирането, което има в НЗОК, е достатъчно, за да се посрещне пандемия като грипната през есента, стига да се харчи разумно. Бюджетите на болниците са различни, но се движат в рамките на планираното. Там, където болниците са затруднени, защото има оттегляне на пациенти, ние доплащаме до 85%, а там, където е нормална дейността, плащаме това, което са изработили", разясни шефът на Здравната каса.

По клинични пътеки са минали 4800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациенти, които са хоспитализирани.

"Плащаме по 2300 - 2500 PCR теста на ден, когато Районна здравна инспекция реши да се правят такива във връзка с противоепидемичната обстановка. По няколко направления можем да заплатим такива тестове. Имаме фиксираност - 60 лева за PCR, като в сумата е включена цената на самия тест и труда", заяви Салчев.

В същото време лабораториите взимат от хората по двойно повече - по 120 лв. за PCR тест.

Огнище в социалния дом в Джурково, болница отказва прием

Междувременно е открито огнище на коронавирус в Дома за хора с физически увреждания в село Джурово, община Лъки, област Пловдив.

Три жени от дома са, на възраст между 30 и 40 години, дали положителна проба за Covid-19. Първаночално те са отведени в болницата в Асеновград, която е отказала да ги приеме и са били настанени в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНР.

Взети са проби на всичките 40 обитатели на дома, както и на медицинския и обслужващ персонал. Близо 60-те проби се очакват да излязат до края на деня или най- късно утре.

Социалният дом е дезинфекциран, разговаряно е с персонала за мерките за безопасност. Ако бъдат установени нови случаи на коронавирус, те ще бъдат настанени в болницата в Асеновград. Това стана ясно след инспекцията на областния управител Дани Каназирева и на РЗИ в здравното заведение.

Визитата се наложи след получен сигнал от Спешна помощ, че общинската болница в Асеновград е отказала да приеме трите заразени жени, което е наложило транспортирането им в болница "Св. Георги".

Проверката е установила, че в Covid отделението на Асеновградската болница има свободни легла, въпреки твърдението на ръководството й, че капацитетът е запълнен и това е било причината жените да не бъдат приети.

162-ма са новите заразени с Covid-19 у нас

За изминалото денонощие новите случаи на заболели с коронавирус у нас са 162 при направени 3844 теста. Това прави 4.2 на сто от изследваните, показват данните от Националната информационна система.

Най-много от новозаразените са в София - 28, Благоевград - 22, Пловдив - 13, Пазарджик - 12.

Разпределението на новозаболелите по области по настоящ адрес е: Благоевград - 22; Бургас - 1; Варна - 10; Велико Търново - 1; Враца - 1; Добрич - 7; Кърджали - 1; Кюстендил - 1; Ловеч - 1; Монтана - 5; Пазарджик - 12; Перник - 1; Плевен - 2; Пловдив - 13; Разград - 1; Русе - 5; Силистра - 7; Сливен - 1; Смолян - 9; София област - 1; София град - 28; Стара Загора - 7; Търговище - 5; Хасково - 5; Шумен - 6; Ямбол – 9.

За последните 24 часа са починали 14 души на възраст от 41 години до 95 години, с което общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията е 586

В болница се лекуват 741 души, като 60 от тях са в интензивни отделения.

Нови 10 случая на заболели от медицинския персонал са установени за изминалите 24 часа. От тях 6 са при лекари, 2 - при медицински сестри, 1 - при санитар и 1 - при друг медицински персонал. Така общият брой на заболелите от коронавирус медицински служители е 859.

mediapool.bg