Кламер БГ - Новини: 133 години Морско училище

133 години Морско училище

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 07:09ч.
133 години Морско училище

Висше военноморско училище

Висше военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров”

Навършват се 133 години от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – първото техническо учебно заведение в България.

По случай празника е организирана тържествена програма, която ще започне в 10:00 часа с полагане на цветя на „Алея на преподавателя” в Морското училище. Половин час по-късно в зала „Вапцаров” ще стартира тържествено събрание – концерт, в което ще участват Представителният ансамбъл на въоръжените сили на България и ученици от

ЧЕУ„Малкият принц”, пише Дарик.

На тържеството ще присъстват началниците на Военноморските академии на Полша и Гърция – контраадмиралите Чеслав Дърч и Йоанис Майстрос.

Поканени са представители на държавната и на местната власт, представители на морски институции и обществени организации, приятели на Морското училище.

Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров” е открито през 1881 година. Първоначално в него се обучават машинисти и огняри. От 1904 г. то е вече Машинно училище при флота, в което се обучават механици за военния и гражданския флот, държавните железници, въздухоплаването и др. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение: във Висшия навигационен отдел се подготвят специалисти с висше специално морско образование, а във Висшия технически отдел (от 1943 г.) – и кадри с висше специално морско техническо образование. През 1949 г. приемник на българската морскообразователната традиция става Народно военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров”, а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение.

Maritime.bg – България