Кламер БГ - Новини: 15 убити при стрелба в училище в руската република Удмуртия

15 убити при стрелба в училище в руската република Удмуртия

Свят

|
Пон, 26 Септ 2022г. 17:31ч.
15 убити при стрелба в училище в руската република Удмуртия

15 убити при стрелба в училище в руската република Удмуртия

Броят на загиналите при стрелбата в училище в руския град Ижевск достигна 15, като 11 от тях са деца, предаде ТАСС, като се позова на Следствения комитет на Русия. Има и 24 ранени, включително 22 деца.

Тази сутрин 34-годишният Артьом Казанцев, който е бивш ученик на 88-о училище в Ижевск, е нахлул в сградата на учебното заведение и е открил стрелба, след което се е самоубил.

Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони.

Работата на следствените органи продължава.

Следователи извършват обиск в жилището на нападателя, проучват личността и възгледите му, включително дали е привърженик на нацистката идеология.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка. Той добави, че Владимир Путин дълбоко скърби за "гибелта на хората и децата в училището, където е станал терористичният акт" и че президентът е дал необходимите разпореждания на властите в Ижевск. Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти.

От т.нар. Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.

Ижевск е град с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва, уточнява Асошиейтед прес.

Някога крайно редки, случаите на смъртоносна стрелба, по-специално в училища, изглежда стават по-многобройни в Русия от няколко години - дотам, че тревога изрази и президентът Владимир Путин, който видя в тях явление, внесено от САЩ, и пагубен ефект от глобализацията, отбелязва АФП.

mediapool.bg