Кламер БГ - Новини: СЗО кръсти коронавируса Covid-19, ваксина срещу него ще има след 18 месеца

СЗО кръсти коронавируса Covid-19, ваксина срещу него ще има след 18 месеца

Свят

|
Вт, 11 Фев 2020г. 19:09ч.
СЗО кръсти коронавируса Covid-19, ваксина срещу него ще има след 18 месеца

Световната здравна организация обяви, че официалното име на заболяването, причинено от новия коронавирус, ще бъде Covid-2019.

"Трябваше да намерим име, което не се отнася до географско местоположение, животно, индивид или група хора и което също е произносимо и е свързано с болестта", каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на конференция в Женева.

"Наличието на име има значение, за да се предотврати използването на други имена, които могат да бъдат неточни или заклеймяващи. Освен това ни дава стандартен формат, който да използваме за бъдещи огнища на коронавирус", заяви той.

Световната здравна организация откри в Женева двудневна глобална научна конференция, която има за цел да ускори разработването на лекарства и ваксини срещу новия коронавирус. Директорът на СЗО съобщи, че първата ваксина срещу коронавируса може да бъде готова до 18 месеца, затова дотогава трябва да се ползват наличните в момента оръжия срещу заболяването.

Междувременно жертвите на вируса надхвърлиха 1000 души, но същевременно беше отчетен спад на новите заразени, което според експерти може да се тълкува, че е достигнат пикът на заболяването.

Китай уволни висши чиновници за несправяне със заразата

Новината за наличието на повече от 1000 жертви беше последвана от уволнението на висши здравни служители в Китай.

Отстранени са ръководителят и партийният секретар на комисията по здравеопазване в най-засегната от заразата област Хубей, като досега това са най-високопоставените служители, които са били наказани. По-рано беше отстранен и зам.-директорът на Червения кръст заради несправяне с управлението на даренията.

През последните дни китайските власти все по-често са критикувани, че не се справят с овладяването на кризата. Наказанията целят да успокоят общественото мнение след острите реакции, които провокира смъртта на един от лекарите, които първи се опитаха да предупредят за новия вирус и попаднаха под цензурата на властите.

Двамата уволнени служители ще бъдат заменени от заместник-директора на Китайската национална комисия по здравеопазване. Според държавните медии в Хубей и други провинции е имало стотици уволнения, разследвания и предупреждения от началото на епидемията.

Смъртните случаи надхвърлиха 1000, но новите случаи намаляват

През изминалото денонощие са регистрирани 108 нови смъртни случаи, с което общият брой жертви достигна 1016 души. Досега 3996 души са оздравели и са изписани от болница.

Новооткритите заразени в понеделник са 2478 души и броят им бележи спад спрямо предходния ден, когато са били 3062 души. Общият брой потвърдени случаи на заразяване с коронавируса е 42 638 души в континентален Китай.

За втори път в последните две седмици властите регистрират спад на новите случаи, което според експерти може да е сигнал, че пикът на епидемията е достигнат.

"При положение че 99% от случаите са в Китай, това в много голяма степен си остава извънредна ситуация за тази конкретна страна, но такава, която крие много голяма заплаха за останалия свят", каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус при откриването на научнаjd конференция в Женева.

Китай не отчита болните без симптоми

Според ДПА китайските власти са променили методиката за броене на заразените с коронавируса и вече ако заразен човек няма симптоми на заболяването, той не се отчита. Това произтичало от нови разпоредби на Националната здравна комисия на Китай, които противоречат на указанията на СЗО.

Властите не са обяснили каква е причината за тази стъпка. Точният брой на действително болните хора, които не са били включени в статистиката на заразените, не е известен. Новата методология противоречи на инструкциите на Световната здравна организация, която счита за заразени всички с положителни тестове, независимо от появата на симптоми.

В Хонгконг евакуираха блок и проверяват зараза през тръбопровода

Междувременно над сто души бяха евакуирани тази нощ от 35-етажна жилищна сграда в Хонконг заради установен в нея втори случай на заразяване с новия коронавирус, макар и на друг етаж. Властите се чудят дали вирусът не е проникнал през тръбопровода в сградата.

Екипи от санитарните власти с бели херметични комбинезони проверяват днес дали епидемията не се е разраснала и обхванала още повече хора в комплекса, където живеят 3000 души.

Властите са в повишена тревога и издирват нови болни, защото седеммилионният мегаполис е крайно гъстонаселен и повечето хора живеят в кули, високи понякога над 60 етажа.

Хонгконг още пази лош спомен за епидемията от коронавируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който уби 299 души през 2002-2003 г.

В подобен комплекс тогава бяха заразени 321 жители, а 42 от тях починаха. Разследването показа, че коронавирусът е циркулирал вертикално, прониквайки стремително през канализационните тръби в баните на отделните апартаменти.

Властите заявиха днес, че частичната евакуация на сградата е превантивна мярка, взета заради открит нов болен в кулата Хун Мей - 62-годишна жена. Това е 42-ят случай, установен в Хонконг. Нейният апартамент на третия етаж е десет етажа под жилището на друг заразен, който бе 12-ят случай.

Всички обитатели на апартаментите, разположени точно под и над тези на двамата болни от кулата, са евакуирани и ще трябва да се подложат на 14-дневна карантина. Здравните власти съобщиха, че четирима от тях са настанени в болница и изолирани, тъй като имат симптоми, наподобяващи грип, добавя Франс прес.

mediapool.bg