Кламер БГ - Новини: Президентът и премиерът виждат съвременни будители, но в различна светлина

Президентът и премиерът виждат съвременни будители, но в различна светлина

България

|
Нед, 01 Ноем 2020г. 15:19ч.
Президентът и премиерът виждат съвременни будители, но в различна светлина

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов виждат в днешния ден съвременни народни будители, но отчасти в различна светлина. И двамата смятат, че в условията на пандемия това са учителите, лекарите, културните дейци.

Президентът Радев смята, че хиляди българи тази година издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител. Според него "всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител". За Борисов всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител, като това най-добре "го показват българските лекари и учители". Той добавя, че "винаги има решения, винаги има изход" и "историята не помни тези, които не са могли да ги намерят". Това стана ясно от изказванията на двамата по повод 1 ноември - Денят на народния будител.

Радев: Всеки свободен човек е будител

"Тази година българското общество излезе от унинието. Хиляди българи издигнаха своя глас с искания за по-справедлив живот и всеки свободен гражданин беше будител!" посочи президентът. Всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини тук, на площада в София и в много други градове в цялата страна, беше будител", смята президентът Радев.

"Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител", добавя Радев.

Той посочва още, че всеки сатирик, "който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител".

"Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител. Медицинските сестри и майките на децата с увреждания, които отстояваха своите социални права, будеха обществената съвест. В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас" каза още Радев.

Той заключи, че от нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре.

Борисов: Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител

"Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас. Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители. Със своята отдаденост и саможертва в тази тежка и необичайна ситуация, те заслужават поклон и благодарност. Хората на изкуството продължават да творят. Да правят живота ни пълноценен", посочи Борисов.

Той добави, че българският бизнес е все по-иновативен и бързо се адаптира, колкото и трудно да е положението.

"В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото. Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици. Винаги има решения, винаги има изход! Историята не помни тези, които не са могли да ги намерят. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива!", заключи Борисов.

Патриарх Неофит: Молитвите ни са за всички носители на славния и несломим български дух

Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвигът им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност. С тези думи Негово Светейшество българският патриарх Неофит отправя поздравление и молитва към народа по повод Деня на народните будители.

Според патриархът делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България, казва патриарх Неофит и честити празника, и пожелава здраве на хората.

Празникът

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята "История Славянобългарска". Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение, отбелязва БГНЕС.

Софроний Врачански, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

След Освобождението на България, както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1922 до 1945 г. е общонационален празник. От 1945 г. празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

mediapool.bg