Кламер БГ - Новини: 1.5 млрд. лева за бронирани машини. Ще се повтори ли казусът Gripen?

1.5 млрд. лева за бронирани машини. Ще се повтори ли казусът Gripen?

България

|
Пон, 17 Май 2021г. 13:19ч.
1.5 млрд. лева за бронирани машини. Ще се повтори ли казусът Gripen?

Една от най-големите военни сделки – за закупуването на нови бронирани машини за около 1. 5 млрд. лева, остава в ръцете на служебното правителство. За момента не е ясно дали то ще се заеме с решаването на поръчката или ще я остави на редовен кабинет.

Преди четири години имаше прецедент с мащабна военна сделка – тази за закупуването на нови изтребители. През 2017 г. назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков класира на първо място шведските изтребители Грипен (Gripen) и по този начин изглеждаше, че предреши избора. Дошлият след това редовен кабинет на Бойко Борисов обаче не се съобрази с решението и закупи американските F-16 Block 70, след като парламентът даде благословия за това.

Засега няма сигнали, че служебният кабинет на ген. Стефан Янев се готви да придвижи поръчката в определена посока. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов още не е коментирал казуса.

Бившият военен министър Красимир Каракачанов прекрати процедурата за избор на бронирани машини, след като се оказа, че и двете подадени оферти надвишават определения ценови таван от около 1.5 млрд. лв., както се и очакваше.

Каракачанов лансира варианта поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, с което на практика се повтаря до известна степен схемата с държавното дружество "Автомагистрали", работещо под "шапката" на МРРБ.

ТЕРЕМ не може да произведе машините и ще трябва да сключи от свое лице договори с други компании, в това число чуждестранни.

Каракачанов подготви, но не задейства този вариант, оставяйки го за следващ кабинет.

Той внесе в Министерския съвет доклада на ТЕРЕМ, според който проектът може да бъде изпълнен със силите на българската индустрия и в ценовата рамка, гласувана през 2018 година.

Каракачанов коментира, че не е редно служебно правителство да възлага модернизационния проект, но може да организира обществено обсъждане, да бъдат направени и срещите с фирмите подизпълнители, доставчици и така нататък.

Засега няма сигнали, че служебното правителство ще задейства проекта, но хипотетично може да го придвижи към ТЕРЕМ.

Ако правителството, което и да е то, се откаже от схемата с ведомственото дружество, проектът ще трябва да се промени или направо рестартира.

До финала на вече прекратената процедура достигнаха мултинационалната "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria).

И двете оферти надвишават тавана на проекта от близо 1.5 млрд. лева с ДДС, което беше ясно отдавна.

Според неофициална информация и двете компании бяха готови да се вместят в заложения бюджет, но при промяна на част от изискванията, основно за комуникационната система.

Каракачанов обаче прекрати проекта.

Ако проектът бъде рестартиран, вероятно и други фирми ще проявят интерес към него.

МО искаше да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

mediapool.bg