Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов призова проекта АБВ да бъде вкаран във фризера

Янаки Стоилов призова проекта АБВ да бъде вкаран във фризера

България

|
Пет, 17 Ян 2014г. 10:03ч.
Янаки Стоилов призова проекта АБВ да бъде вкаран във фризера

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Янаки Стоилов призова проектът АБВ на предишния президент Георги Първанов да бъде "вкаран във фризера" до провеждането на изборите за Европейски парламент. Първанов обяви, че ще излезе с алтернативна листа, за да разшири влиянието на БСП.

"Призовавам тези хора, ще го предложим и на нашето ръководство, проектът АБВ, който веднъж беше замразяван и показа, че има устойчивост на ниски температури, отново да бъде вкаран във фризера до приключването на европейските избори, а след това, ако е необходимо, БСП да обсъжда въпросите за нейната идеология, организацията". Това заяви Янаки Стоилов пред БНР.

Според него това е "отговорното решение", ако наистина се мисли за продължаването на управлението в момента и за засилване на позициите на БСП в европейски и национален план.

"Ако то не бъде направено, хората, които предприемат тази паралелна политика, по същество се отстраняват от партията и от възможността те наистина да представят своите критични гледни точки в нея", каза Стоилов.

Според него, за да се стигне дотук, "в някаква степен отговорност" носи и ръководството на БСП в предишните години. "В голяма своя част то толерираше точно такива хора, които невинаги са били последователни в позициите си и невинаги лоялни към БСП", каза Стоилов.

Той смята, че трябва да бъдат направени "дълбоки поуки" за кадрите, които се издигат, и за хората, които трябва последователно да доказват това, за което получават правото да представляват хората.

БСП запазва възможностите да се представи убедително на изборите, стига да не затънем по тази зададена тема, която да измести въпросите, които интересуват българите, каза още Янаки Стоилов.

"България е изправена пред много дилеми – дали ще започне процес на ускорено икономическо възстановяване или ще продължава икономическата деградация, дали ще постигнем социална справедливост или ще се задълбочава социалното неравенство, дали ще намерим национална перспектива или ще изпадаме във все по-дълбок демографски колапс, дали ще има социална Европа или избуяващ национализъм, дали ще бъдем активен фактор в европейския процес или наблюдател", каза Стоилов.

Според него въпросът сега е дали БСП ще бъде национално отговорна и единна или е изправена пред опасност от разделение. Стоилов смята, че опасността от разцепление на партията е минимална.

"Никак не бива да подценяваме влиянието и възможността определени гласове да бъдат насочени към алтернативната листа, която се подготвя от хора, които са от БСП и свързани с нея. Това не трябва да бъде допускано. Този вариант, който в момента се заявява от повечето участници в тази инициатива, е: "Ние оставаме в БСП, но създаваме паралелна листа, която да я конкурира, но в крайна сметка да помогне за представителството на левицата", а това е политически абсурд", смята Янаки Стоилов.

mediapool.bg