Кламер БГ - Новини: Янаки Стоилов: Бъдещето на парламента зависи от решението на казуса ”Сидеров”

Янаки Стоилов: Бъдещето на парламента зависи от решението на казуса ”Сидеров”

България

|
Четв, 09 Ян 2014г. 10:08ч.
Янаки Стоилов: Бъдещето на парламента зависи от решението на казуса ”Сидеров”

От политическото решение на казуса ”Сидеров” в момента зависи бъдещето на 42-то Народно събрание. Това заяви в четвъртък пред бТВ депутатът от БСП и заместник-председател на партията Янаки Стоилов. Според него от развоя на събитията около поредния скандал с лидера на "Атака" зависи дали мнозинството ще се стабилизира или напротив – "парламентът няма да може да работи".

Мнението си Стоилов изказа ден след като депутатите от левицата Мая Манолова и Антон Кутев от БСП опитаха да неглижират политическата страна на казуса и да прехвърлят отговорността и действията на прокуратурата.

”Както и да бъде решен казусът, ще има политически последствия – може дори да се отрази на възможността на парламента да върши своята работа впоследствие. Парламентът до голяма степен действа като юрисдикция, политическите виждания трябва да останат на заден план”, заяви Стоилов пред бТВ.

Казусът не бил политически, а юридически

В изказванията на представителите на БСП, обаче има и нова теза. За разлика от колегата си Манолова, която твърди, че напълно достатъчно е етичната комисия да се занимае с казуса, Стоилов лансира идея НС да състави временна анкетна комисия, която да "разследва" случая "Сидеров". Според заместник-шефа на БСП въз основа на събраната информация от звеното, депутатите в него могат да препоръчат на Народното събрание какво решение да вземе за депутатския имунитет на националистическия лидер.

Депутатът не успя да обясни какво налага сформирането на тази комисия и не отговори на въпроса дали с такова действие управляващите не искат да "скрият" случката, протакайки я дълго във времето. За сметка на това Стоилов се опита да обясни, че необходимостта от "депутатско разследване" е защото казусът не е политически, а правен.

Именно с тези аргументи заместник-председателят на левицата обясни и липсата на политическа позиция от страна на партията. По думите му поредният скандал със Сидеров е "юридически след като в сряда главният прокурор Сотир Цацаров изпрати до парламентарния председател Михаил Миков искане за сваляне на депутатската защита на Сидеров".

Сега той разполага с 14-дневен срок, в който може сам да се откаже от имунитета си, а ако не го направи, ще се стигне до гласуване на решение в пленарна зала.

”Ние не споделяме този груб стил на заявяване на проблеми, но това е въпрос на отделни отношения. Има вече постъпило искане от главния прокурор, ние ще се запознаем с него и ще се приложи принципа ”Дайте ми фактите, за да ви дам правото”, коментира Янаки Стоилов.

Той посочи, че трябва да се вземе под внимание опита на парламента в подобни случаи от предишни години, но не трябва да се имат предвид ”предишни натрупвания” от други изхвърляния на Волен Сидеров, защото всяко едно наказателно производство е самосиндикално.

Янаки Стоилов каза още, че чрез разследване от парламентарна комисия Народното събрание няма да изземе функциите на прокуратурата.

”В едно деяние трябва да се видят всички обстоятелства. Трябва да има една комисия, в която да се изслушат засегнатите лица и да формират свое мнение. Парламентарната комисия може да се довери на прокуратурата, но и да провери подадените факти”, посочи депутатът.

На фона на обясненията, които БСП дават и се опитват да тушират политически скандала, вече четвърти ден коалиционните им партньори от ДПС мълчат и не вземат отношение по случая.

За коалиционно споразумение не е късно, а темата не е затворена

В този контекст Стоилов посочи още, че двете формации, които подкрепят правителството – БСП и ДПС, имат нужда от споразумение за управлението.

”Споразумението би определило по-ясно отношенията между двете партии, включително на местно ниво”, обясни Стоилов.

Според него подобно споразумение не би предизвикало преформатиране на сегашното правителство, защото то е било избрано като експертно-политическо и ”в общи линии ще остане в тази формула”.

Той посочи обаче, че лидерът Сергей Станишев твърди, че от споразумение с ДПС няма нужда, а и навлизането в кампанията за европейските избори не е благоприятно. Преди дни и председателят на ДПС Лютви Местан отхвърли необходимостта от коалиционно споразумение между двете управляващи партии.

По думите на Стоилов в евентуално споразумение трябва да бъде заложена управленска политика и подбор на кадрите. Според заместник-председателят на БСП, въпреки че за момента мненията срещу коалиционно споразумение на Станишев и Местан надделяват, дискусията все още не е приключена.

Според него никога не е късно за подобно споразумение.

mediapool.bg