Кламер БГ - Новини: Ще ремонтират и корпуса на “Дръзки”

Ще ремонтират и корпуса на “Дръзки”

България

|
Съб, 04 Ян 2014г. 14:55ч.
Ще ремонтират и корпуса на “Дръзки”

korab-muzey-drazki
Ремонт на фундаментите, носещи конструкцията на кораба-музей „Дръзки“, ще спаси експоната от разрушаване. Ремонтините дейности стартираха през декември, като за тях бяха отпуснати 100 000 лв. от Министерството на отбраната, съобщи за „Черно море“ директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева.

„Очакавaхме този ремонт с голямо желание от няколко години и ако всичко въврви по план, трябва да приключи след пролетта“, коментира тя. За да не се разруши легендарният миноносец, ще бъдат изляти пилоти в дълбочина, като по този начин ще се укрепи ската, на който той се намира. Заради сложността на дейностите трудно се намери изпълнител, посочи д-р Кръстева. Поради опасност от срутване от 10 години корабът-музей е затворен за влизане, припомни още тя. Ръководството на Военноморския музей дълго време търсеше вариант за крайно необходимия ремонт на легендарния торпедоносец. По-нататъшно бездействие можеше да доведе до повреди и поражения върху корпуса и оборудването му, които са невъзстановими.

Д-р Кръстева съобщи, че след като се укрепи конструкцията музеят ще търси възможност да се направят ремонти и на корпуса на кораба.

Припомняме през 2012 г. бе завършен и ремонтът на Военноморския музей. „След него си върнахме мястото в културния живот на Варна“, посочи д-р Марина Кръстева.

Към експозицията на музея може да бъде добавена и подводницата „Слава“. Припомняме, първоначално „Надежда“ бе спрягана да се превърне в музей, но после бе решено тя да бъде нарязана за скрап, а „Слава“ да стане експонат. Военноморският музей е едно от местата, на които тя може да бъде изложена.

Maritime.bg – България