Кламер БГ - Новини: Шофьорът, прегазил 12 души на "Цариградско шосе", призна вината си, делото - по съкретана процедура

Шофьорът, прегазил 12 души на "Цариградско шосе", призна вината си, делото - по съкретана процедура

България

|
Четв, 16 Ян 2014г. 12:10ч.
Шофьорът, прегазил 12 души на "Цариградско шосе", призна вината си, делото - по съкретана процедура

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който пиян блъсна общо 12 души на автобусна спирка на столичния бул. "Цариградско шосе" и уби млада жена и малко момиче, получи в четвъртък 9-годишна присъда.

Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен, задължи го да плати над 3700 лв. разходи по делото и освен затвор му наложи 12-годишна забрана да шофира. Делото срещу Куртев приключи само за един ден, след като бе разгледано по съкратената процедура, защото той призна всички факти по случая. Максималното наказание в случая бе 10 години зад решетките.

Според обвинителния акт на прокуратурата Куртев е управлявал таксито си с несъобразена скорост и след употреба на алкохол. На място полицията тогава му е измерила 1.89 промила алкохол в кръвта.

Преди произнасянето на решението на СГС самият подсъдим заяви пред магистратите, че 10 юли е "най-черният в живота ми" и изказа съболезнования към близките на загиналите. Заяви и, че не можел да гледа пострадалите в очите, както и, че от инцидента насам нито пиел алкохол, нито шофирал.

Пред журналистите извън залата Куртев посочи, че ще приеме каквато и присъда да му наложи съдът. Коментирайки катастрофата той заяви, че самият факт, че е натиснал спирачките и е влязъл в банкета означавал, че е бил засечен от друга кола. Попитан дали голямото количество изпит алкохол не е основната причина за катастрофата, подсъдимия каза, че не е бил "мъртво пиян, за да не мога да знам какво правя".

"Реакцията ми щеше да бъде същата и трезвен да бях", добави подсъдимият с уточнението: "Исках да избегна ПТП, ако знаех какво ще стане, по-добре да беше станало ПТП и по-добре да бях загинал".

Вследствие на трагичния инцидент на 10 юли 2013 г. на автобусна спирка пред мол на бул. "Цариградско шосе" загинаха 6-годишната Елена и 25-годишната Станислава Асенова. Други 11 души пострадаха сериозно.

Малкото момиченце бе прието в болница "Света Анна" в изключително тежко състояние. То бе с тежка черепно-мозъчна, гръдна и коремна травми. Веднага бе оперирано от екип от неврохирурзи, реаниматори и ортопеди, но в крайна сметка почина, след като му бе направена втора операция на корема. Младата Станислава пък почина от раните си малко след катастрофата.

mediapool.bg