Кламер БГ - Новини: Шведско изследване: Българските и румънските имигранти носят повече ползи

Шведско изследване: Българските и румънските имигранти носят повече ползи

Европа

|
Вт, 14 Ян 2014г. 15:41ч.
Шведско изследване: Българските и румънските имигранти носят повече ползи

Българските и румънските имигранти носят повече ползи, отколкото разходи на Западна Европа, особено на Великобритания и Ирландия, твърди шведският икономист Йоаким Руист, цитиран от Франс прес.

Руист, който е изследовател в Университета в Гьотеборг, е направил точки изчисления за Швеция, където българите и румънците работят свободно от 2007 година, и глобални за 14-те страни членки на ЕС преди разширяването с държави от бившия комунистически блок.

"Изчисленията ми сочат ясно, че сегашните опасения, изразявани в други европейски страни от тежкото бреме, което би донесла вълна без ограничения от имигранти от Румъния и България, не са основатели", заявява Руист в комюнике.

В Швеция, една от най-щедрите страни в ЕС към имигрантите, където разликата между безработицата сред имигрантите и местните жители е най-голяма, един имигрант от България или Румъния носи 30 на сто повече, отколкото самият той струва на държавата, според Руист.

"Този положителен резултат се дължи на факта, че мигрантите получават по-малко социални плащания и към тях са по-слабо насочени държавните разходи в сравнение с това, което получава средно шведското население. Това компенсира та и отгоре факта, че те получават средно по-малко и поради това плащат по-малко данъци", пише в изследването си Руист.

Според анализатора Великобритания и Ирландия са двете страни, които могат да спечелят най-много от тази имиграция. От една страна, защото българите и румънците често пристигат в съответната страна, знаейки английски, а от друга - защото тези две страни "имат социални държави в малък мащаб на сравнителна основа".

mediapool.bg