Кламер БГ - Новини: Шанс за спиране на уличните боеве в Киев след тежки преговори

Шанс за спиране на уличните боеве в Киев след тежки преговори

Свят

|
Пет, 24 Ян 2014г. 09:32ч.
Шанс за спиране на уличните боеве в Киев след тежки преговори

Шанс за прекратяване на уличните протести и боеве в Украйна се появи след тежки преговори между президента на Украйна Виктор Янукович и опозицията, които приключиха в ранните часове в петък.

Срещата продължи над четири часа като през това време протестиращите останаха по площадите в Киев, строяха барикади и се готвеха за схватки с органите на реда, но до насилие този път не се стигна. В сряда стана известно, че са загинали двама протестиращи, простреляни от силите на реда. В четвъртък броят на загиналите стигна пет души, но за трима от тях информацията не е потвърдена.

След срещата Арсений Яценюк, един от водачите на украинската опозиция, заяви, че има голям шанс да бъде сложен край на кръвопролитията. Оценката му беше изтълкувана като първи знак за напредък в разрешаването на продължаващата два месеца криза, която започва да се разпростира и извън Киев.

Други водачи на опозицията обаче бяха по-песимистично настроени. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви, че срещата не е донесла някакъв голям резултат.

"Единственото, което успяхме да постигнем, не беше много", каза Кличко. Той и Олег Тягнибок се опитаха да убедят протестиращите да се придържат още известно време към примирието, договорено по-рано в четвъртък, но бяха освиркани, а някои от демонстрантите ги посрещнаха с викове "Срамота!"

Ройтерс съобщава, позовавайки се на непотвърдени информации, че според Кличко президентът Виктор Янукович е обещал да освободи всички задържани от полицията при сегашните размирици.

Вътрешното министерство съобщи, че 73 души са били арестувани, от които 52-ма се разследват за "масови безредици" - обвинение, което може да донесе до осем години затвор.

Преговорите на опозицията с президента Янукович ще продължат през следващите дни, заяви по телевизия "112" депутатката от управляващата в Украйна Партия на регионите Анна Герман. Тя уточни, че следващият кръг на преговорите ще бъде в петък или в събота.

От своя страна министърът на правосъдието на Украйна Олена Лукаш, която също участва в разговорите, отбеляза, че опозиционните лидери са отказали да осъдят безредиците на площад "Независимост", както и превземането на административни сгради.

Междувременно украинските власти се извиниха, след като в интернет беше разпространен видеозапис, на който се вижда как съблечен чисто гол млад мъж е малтретиран от специалните милиционерски части в снега.

"Министерството на вътрешните работи поднася извиненията си за недопустимите действия на хората в униформи от видеото, показващо разголения човек",

се казва в изявление на ведомството. Започнало е разследване, за да се установи мястото и момента, в който са били заснети кадрите, се допълва в изявлението.

Клипът беше качен първо в "Ютюб" и после се завъртя в опозиционните медии.

На него се вижда гол човек, воден към милиционерски микробус от милиционери, облечени в униформите на звеното за борба с безредиците, някои от които с каски и качулки, въоръжени с палки.

Преди да бъде качен в микробуса, мъжът е заставен от милиционерите да спре и те го карат да позира с лопата в ръка пред камерата на мобилен телефон редом с член на специалните сили с качулка. Последният държи мъжа за врата и го удря по главата. По тялото на мъжа се виждат следи от удари.

Опозицията в Украйна не престава да критикува милиционерското насилие срещу протестиращите.

Руски журналист от сайта Лента.ру, пратен в Киев, разказа, че е бил задържан за час и половина, през което време е бил заставен да коленичи в снега и е бит. Негов колега разпространи снимка, на която се вижда журналистът с подпухнало от удари лице и с окървавена вежда.

mediapool.bg