Кламер БГ - Новини: Шансовете на АБВ на евроизборите били илюзорни, но удар срещу БСП

Шансовете на АБВ на евроизборите били илюзорни, но удар срещу БСП

България

|
Нед, 19 Ян 2014г. 14:26ч.
Шансовете на АБВ на евроизборите били илюзорни, но удар срещу БСП

Шансовете на алтернативното движение на предишния президент Георги Първанов АБВ да спечели мандати на предстоящите избори за Европарламента са "илюзорни". Това заяви в неделя заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, който ръководи т. нар. Ляво крило в социалистическата партия. На Национална конференция на обединението на левите социалисти в БСП в НДК той повтори тезата си, че проектът АБВ отново "да бъде вкаран във фризера до приключване на евроизборите".

В същото време Стоилов определи като "напълно реална" възможността движението на Първанов да получи няколко десетки хиляди гласа и да отблъсне поне още толкова от БСП. Това предизвиквало и тревогата, че тези гласове могат да се окажат решаващи за предстоящия евровот.

Споровете по партийни въпроси могат да ни отклонят по теми, важни за нашите избиратели, предупреди Янаки Стоилов. Според него отговорност за това състояние отчасти носи и ръководството на БСП, защото е толерирало хора, които не са били последователни в позициите си и невинаги са били лоялни към партията. Това са поуките за кадрите, които се издигат, заяви той.

Според него след изборите БСП трябва да има конгрес, на който да се обсъдят идеите, организацията и кадровите решения. Ако това не бъде направено, от всички, които участват или подкрепят паралелна на левицата листа, трябва да се снеме политическото доверие, смята социалистът.

След като протестите не свалиха управлението, след като то овладя бежанската вълна, сега БСП се атакува отвътре, коментира той. Не отричам, че част от от претенциите към ръководството са основателни, но защо въпросите, чувствителни за самата партия, не се решават вътре в нея, попита реторично Стоилов. Той допълни, че се действа прикрито, без да се обявява напускане на БСП. Тези хора искат да носят червения екип, но да им признаят правото, освен към противниковата врата, да отправят удари и в нашата, отбеляза той.

Стоилов посочи, че в предстоящите евроизбори може да разчита на успех тази партия, която успее да убеди повече хора, че гледа на европейската политика като на средство за постигане на националните цели. Трябва да прекъснем европейския провинциализъм да възприемаме ЕС главно чрез еврофондовете и докладите на ЕК, смята той.

Съпартиецът му Румен Овчаров коментира пред БНР, че в последните няколко дни сериозно се опитвал да намери някаква полезност в това, което направи Георги Първанов, и не може да намеря такава - "нито за самия Първанов, нито за хората, които така или иначе се въртят около проекта АБВ, нито за Българската социалистическа партия".

Той също смята , че участието на АБВ в евроизборите очевидно ще намали шансовете на БСП и ДПС да ги спечелят. "Затова казвам, че не виждам никаква полезност от действията на Георги Първанов нито за БСП, нито за левицата в настоящото й положение, нито за самия Първанов, защото не виждам той какво ще спечели, ако загуби една поредна битка", каза Овчаров.

Йордан Цонев от ДПС пък определи ситуацията с АБВ като "вътрешнопартийни битки".

"За мен големият въпрос е за кого ще бъдат гласовете, които движението ще получи на евроизборите - за управляващите или за опозицията ГЕРБ", каза Цонев. По думите му "отговорът на този въпрос всъщност ще покаже дали хората в АБВ наистина искат да реформират БСП, или работят в полза на Бойко Борисов".

mediapool.bg