Кламер БГ - Новини: Цветанов не е спирал СРС-та с изключение на тези, за които е подсъдим

Цветанов не е спирал СРС-та с изключение на тези, за които е подсъдим

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 14:18ч.
Цветанов не е спирал СРС-та с изключение на тези, за които е подсъдим

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов не е спирал с резолюция използването на нито едно специално разузнавателно средство (СРС), докато е бил вътрешен министър, с изключение на шестте случая, свързани с поискано от прокуратурата и разрешено от съда подслушване на бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров и на още двама.

Това стана ясно в петък от официална справка на МВР за периода 1 януари 2009 г. - 30 юни 2013 г., приложена по делото срещу Цветанов, по което той е обвинен, че нарушил служебните си задължения и е осуетил разследване срещу Тодоров, написвайки "Не!!!" на шест искания за използване на СРС през 2009 г.

По време на второто заседание на Софийския градски съд (СГС) по казуса бяха приети и още две справки – от Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и от Окръжната прокуратура в Ловеч. Първата гласеше, че по въпросните шест искания за подслушване такова никога не е било провеждано. Според втората Пламен Вачков и Милен Иванов, които са щели да бъдат проследявани заедно с Тодоров, така и не са били обвинени в нищо, въпреки че имало данни за тяхно престъпление, защото липсата на СРС попречило на разследването.

СГС изслуша и прие и заключенията на графологическа експертиза, според която подписите и резолюциите "Не!!!", поставени върху въпросните искания за подслушване, категорично принадлежат на един и същ човек.

Бивши висши кадри на МВР отрекоха да е имало натиск по случая

В петък бяха разпитани и четирима свидетели – бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, бившият зам.-шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" Павлин Коджахристов и двама бивши подчинени на Коджахристов – Цветломир Маринов и Мирослав Маринов. И четиримата бяха категорични, че не са чували по разработката срещу Орлин Тодоров да е бил оказван някакъв натиск от ведомственото ръководство.

"Не ми е оказван натиск във връзка с разработката за Орлин Тодоров от г-н Цветанов или някой друг", заяви бившият зам.-шеф на "Вътрешна сигурност" в отговор на директен въпрос от съдията докладчик по делото Тони Гетов.

По време на миналото заседание по делото в края на ноември м.г. двама бивши служители на дирекцията – Юри Божинов и Тони Тодоров, заявиха пред СГС, че са усетили натиск разработката да бъде прекратена, който идвал от Коджахристов заради негови опасения, че ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров може да се вбеси. И двамата разказаха, че началникът им много бързал да прекратят разработката, въпреки че в МВР имало практика работата по такива случаи да продължава дори и след образуване на разследване по дадения казус.

Коджахристов обаче бе категоричен в петък, че случаят е бил приключен от "Вътрешна сигурност" единствено защото прокуратурата е започнала досъдебно производство. Думите му бяха подкрепени и от бившите му колеги Цветломир Маринов и Мирослав Маринов.

"Знаех, че има разработка срещу Орлин Тодоров, но не съм се интересувал от нея. Категорично не ми е известно да е оказван натиск по случая, аз също не съм го правил", свидетелства и Калин Георгиев, след което заседанието бе засекретено за кратко, за да обясни бившият главсек какви правомощия е имал в МВР по линия на използването на СРС.

Съдия Гетов нямал представа дали Цветанов се е познавал с баща му

Преди разпитите на четиримата заседанието на СГС започна с лек театрален привкус, след като по примера на прокуратурата защитата на Цветанов поиска отвода на съдия Гетов заради публикации в редица сайтове и печатни издания, че баща му Петко Гетов се познавал с подсъдимия в миналото.

Преди изобщо адвокат Менко Менков да отправи това искане към съда, магистратът сам пожела да даде изявление, заявявайки, че го дължи заради публикация в агенция ПИК, където пишело, че Цветанов и баща му били близки приятели.

"Нямам представа дали баща ми е участвал във фирма, която през 1998-1999 г. е правила ремонт на имот на г-н Цветанов. Нямам представа дали баща ми се е познавал с г-н Цветанов", обяви съдията, след като първо попита дали е бил цитиран коректно от агенцията, че наистина е познавал Петко Гетов.

Магистратът уточни, че баща му е починал на 2 май 2003 г. и едва ли евентуалното му познанство с Цветанов би могло да окаже влияние на хода на процеса след повече от 10 години. "Смея да твърдя, че г-н Цветанов не е от приятелския кръг на семейството ми", каза Гетов.

По думите му статията на ПИК изобилствала от внушения, че баща му и бившият вътрешен министър са били близки приятели, което не отговаряло на истината. "Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина – е, този път няма да стане", продължи магистратът, наблягайки: "Не е бил баща ми приятел с г-н Цветанов. Никога!"

Гетов определи като лъжа и твърдението във въпросната публикация, че подсъдимият "още изпитвал топли чувства към семейството", тъй като нито той, нито майка му са виждали преди Цветанов на живо. "Ако си направя отвод по това дело, ще се окажа в тежка зависимост от поръчителите на това нещо. Би било и проява на страх и малодушие пред колегите ми и обществото", заключи магистратът, след което понечи да даде ход на делото, но бе спрян от адвокат Менков.

Според защитата сега има повече основания за отвод, отколкото първия път

Въпреки емоционалното изявление на съдия Гетов, което обаче не бе протоколирано от стенографката по делото, защитникът на Цветанов направи пространно искане за отвод, аргументирайки се, че становището на председателя на състава не е било "облечено в определение".

Менков представи копия от публикации по темата в много сайтове, добавяйки, че тя е била обсъждана и от редица вестници и телевизии. По думите му, без да брои аудиторията на печатните издания и малкия екран, от броячките на сайтовете можело да се направи заключение, че информациите за познанството между Цветанов и Петко Гетов са били прочетени от около 1 милион души, които вече били предубедени от изхода на делото.

Според логиката на адвоката, оттук-нататък за тази част от българското общество щяло да е ясно, че ако клиентът му бъде оправдан, това щяло да се дължи не на доказателствата по делото. Така, на съда не оставало нищо друго, освен да осъди Цветанов, за да докаже, че е безпристрастен, заключи Менков с уточнението, че това обаче нарушава правото на клиента му да получи справедлив процес.

В опит да внуши откъде е дошла информацията за познанството на Цветанов с Петко Гетов, адвокатът заяви пред съда, че във връзка с възобновената от прокуратурата имотна проверка на семейството на клиента му, двама служители на ДАНС посетили община Ботевград (откъдето е съдия Гетов – бел.ред.), за да инспектират вилата му в село Шума.

"Очевидно тези юнаци са бягали от часовете по география в училище, защото село Шума се намира в община Годеч, а не в община Ботевград", иронично заяви юристът, добавяйки, че на следващия ден след това посещение, в ПИК била публикувана въпросната статия.

Като последен свой аргумент Менков посочи факта, че първият съдия-докладчик, на който бе разпределено делото – Димитрина Ангелова, си направи отвод по искане на прокуратурата, въпреки че то бе мотивирано с "жълти" публикации в пресата, чиято достоверност бе отречена и от нея, и от наблюдаващите обвинители Калоян Ангелов и Стефан Рачев.

През октомври м.г. двамата поискаха от съдия Ангелова да се отведе заради три статии, базирани на непроверими клюки от юридическите среди, че с адвокат Менков "имали сърдечни отношения". Въпросните информации се появиха непосредствено преди заседанието първо във в. "Преса", а след това в таблоидите "Уикенд" и "България днес", цитирани от сайта "Блиц".

Прокуратурата демонстрира двоен аршин по искането за отвод

Въпреки приликите в двата случая, този път прокурор Калоян Ангелов се обяви против искането за отвод на съдията, заявявайки, че първият път ставало въпрос за внушение за лични отношения между представител на защитата и съдията, а сега – за връзка на подсъдимия с бащата на председателя на състава.

"Омръзна ми от внушения, внушения, внушения!", избухна съдия Гетов в рамките на определението си по искането за отвод, добавяйки, че "съдът изцяло не се разграничава от казаното по-рано".

"Абсурдно е да си направя отвод, защото фирмата на баща ми правила ремонт на имот на г-н Цветанов. Абсурдно е, нелогично е", гневеше се магистратът, като отново натърти, че "г-н Цветанов не е от приятелския кръг на баща ми – приятелите на баща ми ме познават и аз ги познавам". В крайна сметка той отхвърли искането на защитата и продължи да разглежда делото по същество.

Самият зам.-председател на ГЕРБ коментира преди заседанието, че досега не свързвал съдия Тони Гетов със семейството на Петко Гетов, тъй като приживе първият винаги говорел за сина си, като за адвокат.

"След като вече е внушено в обществото, че мачът е уреден – Цветанов е бил приятел на бащата на съдията, и ако съдията го оправдае, някой ще си помисли ли, че е въз основа на доказателствата? Всички ще кажат, че е оправдан заради приятелството с бащата на съдията. От тази гледна точка смятаме, че на Цветан Цветанов не му е осигурен безпристрастен процес, защото внушенията ще бъдат в тази посока", коментира извън залата след заседанието адвокат Менков.

Той повтори и пред журналистите заключението си, че зад излизането на въпросната статия стояла ДАНС: "Излезе тази публикация във връзка с проверката, която ДАНС извършва. Аз свързвам изнасянето на тези факти с проверката, която се прави. Правя косвени връзки във връзка с публикациите в медиите и продължаващата проверка в ДАНС на тази къща и цялостното имущество на Цветанов и съпругата му".

Става въпрос за възобновената от Софийската градска прокуратура имотна проверка на семейството на Цветанов, която заключи през 2010 г., че няма данни за образуване на разследване срещу него, тъй като той е придобил голяма част от имотите си напълно законно – чрез дарения от своите тъстове.

Зам.-председателят на ГЕРБ е обвиняем и по делото за нерегламентирано подслушване в МВР, което бе започнато от прокуратурата, след като лидерът на БСП Сергей Станишев подаде анонимен сигнал от служители на МВР, според който ексминистърът лично разпореждал политици, бизнесмени и банкери да бъдат незаконно следени с ведомствени ванове, снабдени с подслушвателна техника. След края на проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, Цветанов бе обвинен за това, че е допуснал безконтролно подслушване. Доказателства, че е нареждал незаконно подслушване обаче засега не са открити.

Цветанов получи обвинение и за длъжностно присвояване, като му бе постановена забрана да напуска страната. По третия казус прокуратурата твърди, че той е присвоил 50 000 лева в полза на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението бившият вътрешен министър е нарушил закона, разпореждайки на Тодоров да бъде плащана заплата за периода, в който антимафиотът е бил отстранен от длъжност и се е намирал под стража в ареста в Ловеч.

mediapool.bg