Кламер БГ - Новини: Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на тези избори

Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на тези избори

България

|
Пон, 18 Ян 2021г. 14:03ч.
Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на тези избори

За пръв път ГЕРБ ще има възможност да организира избори за парламент като част от изпълнителната власт. ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори и ще могат действително да направят това, което всички ние искаме да не се случва.

Това каза бившият втори в партията на премиера Бойко Борисов и настоящ лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов. Дълги години именно той отговаряше за подготовката на ГЕРБ за избори.

Преди седмица Цветанов заговори за симбиоза между ГЕРБ и ДПС, а на среща с президента настоя да има ротация на всички областни директори на полицията, за да се прекъсне евентуално контролиране на гласове на престоящия вот. По-късно държавният глава обяви, че вероятно Цветанов "изхожда от своя личен опит", когато говори за предстоящи манипулации.

Сега бившият втори в ГЕРБ отново обяви, че такава ротация е наложителна заради "страхът, който витае в момента и начинът, по който бяха проведени изборите през 2019 г.", когато по места имало манипулации и задкулисие на най-високо политическо ниво между ГЕРБ и ДПС.

"Наблюдаваме и притеснения, че ГЕРБ за първи път ще има възможността да прави избори за български парламент, защото до момента не е имала тази възможност и е имало възможност чисто законово да бъдат подменени областните директори и да се направят избори, които поне досега не са били оспорвани и не е имало чак такова притеснение или съмнение за манипулация и фалшификация. Знаем, че имаше една спекулация с Костинброд, но всички останали избори за парламент са минали по нормален, демократичен път", каза той.

Цветанов призова и за висока избирателна активност. Според него обаче "правителството ще направи всичко възможно да се заиграва със страха на българските избиратели".

Той смята, че управляващите няма да дадат възможност "да се представят бъдещите управленски програми" на всички политически партии. "Призивът ми към управляващите и към тези, които представляват обществените медии, чиито бюджети се формират с данъците на българските данъкоплатци, е нека БНР и БНТ да бъдат тези, които да дадат истинския плурализъм и възможността, която да засили демокрацията и сигурността в тези избори", добави Цветанов.

mediapool.bg