Кламер БГ - Новини: Царското семейство продава къщата си в Баня за 2.5 млн. евро

Царското семейство продава къщата си в Баня за 2.5 млн. евро

Имоти

|
Пон, 06 Ян 2014г. 14:27ч.
Царското семейство продава къщата си в Баня за 2.5 млн. евро

Наследниците на цар Борис ІІІ продават къщата си в град Баня край Карлово за 2.5 млн. евро. Това става ясно от обява на руската фирма "Руски аукционен дом" (Российский аукционный дом).

В обявата имотът е представен като "царска резиденция със собствен минерален извор". Продава се парцел с площ от 9500 кв.м със сгради с обща площ 1000 кв. м. Посочено е, че къщата е паметник на културата, не може да бъде събаряна, а фасадата й - променяна.

Имотът се рекламира с "прекрасен парк", в който дърветата са били посадени още по времето на цар Борис III. Къщата е обитаема, има персонал, а "синът на цар Борис – Симеон, често я посещава с роднините и гостите си", е посочено още в обявлението. В имота има минерални извори, които може да се ползват за лечебни цели.

В обявата пише, че в близост до имота се намира винарната "Розова долина", която е "известна с това, че по времето на СССР е доставяла вино за политбюро на ЦК на КПСС и лично на Леонид Брежнев".

Винпромът и още 65 хил. кв.м земи с минерални извори могат да бъдат купени заедно с къщата, като те са собственост на същия продавач, се посочва в обявлението. Името на продавача не се споменава, а е посочено само, че е акционерно дружество.

Къщата на цар Борис ІІІ в Баня, който по времето на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. беше обявен за град, е построена във възрожденски стил. Тя е с голям чардак, прозорци с кепенци и голяма дървена порта. Интериорът също е съобразен с най-доброто от възрожденските традиции за обзавеждане - миндери, ръчно везани възглавници и покривки.

Сред публикуваните снимки на имота е и подаръкът от президента Владимир "Путин на царя Симеон", както пише на снимката. Той е гарафа с имперския герб на Русия.

Царската резиденция в Баня има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислугата. Архитектурният проект е на известния архитект Иван Васильов.

На сайта на "Руския аукционен дом" се продават още 12 недвижими имота в България, като по-голямата част са ваканционни имоти или проекти за тях на морето. Сред имотите има и мебелна фабрика в Кюстендил за 4 млн. евро, винпром в Пловдивска област за 5.1 млн. евро, терминал за нефт и газ край Варна за 2.4 млн. евро, както и малко летище край Карлово за 1.8 млн.евро.

mediapool.bg