Кламер БГ - Новини: Царево се възстановява след потопа

Царево се възстановява след потопа

България

|
Четв, 07 Септ 2023г. 12:58ч.
Царево се възстановява след потопа

Царево се възстановява след потопа

Община Царево бавно се възстановява след наводненията от вторник. Ток и вода вече има навсякъде, но водата не може да се използва за пиене, а само за битови нужди.

Предстои да започне възстановяването на пътната инфраструктура.

Днес трябва да бъде поставен временен метален мост по пътя за Ахтопол.

Аварийните екипи прочистват и възстановяват повредените от пороя пътни отсечки в общината.

Прокуратурата вече се е самосезирала по случая и ще провери дали има извършени закононарушения довели до бедствието, съобщи премиерът акад. Николай Денков.

Пътят от Синеморец към Ахтопол е отворен и блокираните в Синеморец и Резово могат да се завърнат към вътрешността на страната.

Бавно започна възстановяването и в къмпингите "Арапя", "Нестинарка" и на селата Лозенец, Кости и Фазаново. Десетки доброволци се включиха в почистването на съсипаните райони.

Община Царево призова ползването на моста до къмпинг "Нестинарка" да става с особено внимание - по един автомобил. След като част от моста пропадна, участъкът беше ремонтиран, за да бъде отворен единствения обходен път.

Премиерът: Реакцията на институциите беше светкавична

Обстановката в община Царево постепенно се успокоява, каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на страницата на правителството във Фейсбук.

Той съобщи, че вече е пуснато електричеството навсякъде. Има и вода, която може да се използва за битови нужди, но не навскъде става за пиеене, каза акад. Денков.

Все още има проблеми с пътищата и затруднения с придвижването заради разрушените мостове и нарушената настилка вследствие на проливния дъжд, каза премиерът.

"Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция "Пътна инфраструктура", допълни той.

Премиерът определи реакцията на институциите като "светкавична".

Помощи за пострадалите

Постарадалите от наводнието имат право на обезщетния. Помощите са два вида - до 1512 лв. на домакинство за разрушение по сградите и до 2500 лв. за електроуреди, които първо трябва да се закупят, а сумата се възстановява след това, обясни премиерът Николай Денков.

Пострадали обаче се оплакват, че реално помощи няма да получат. Причината е, че не отговарят на условията. За да бъде получена помощ, това трябва да е основно жилище на пострадалите и да имат адресна регистрация в община Царево. Голяма част от наводнените жилища обаче са ваканционни имоти – втори дом, и по тази причина няма да получим помощ от държавата, коментира жена пред Нова телевизи, докато разчистваше апартамента си.

Четири са жертвите на поройните дъждове в Царево. Открити са телата на съдията от районния съд Мария Москова и нейната дъщеря д-р Даниела Йорданова, както и на двама мъже.

Властите наредиха източване на язовирите Потурнашки и Хаджи Яне край Лозенец, за да се направи ремонт на язовирните стени.

Община Царево откри дарителска кампания за възстановяване на пострадалите от бедствието, а социалното министерство ще отпусне помощи, след като щетите бъдат описани.

"Царево се възстановява с изключителни темпове. Считам, че спасихме много човешки животи и щабът продължава да работи", обяви кметът на града Георги Лапчев.

Причините за бедствието

Прокуратурата е започнала проверка дали има извършни закононаршния, които са довели до потопа.

"Когато имаме такива валежи, имаме природно бедствие и ясно разделени трябва да бъдат нещата - кога риска идва от това и кога причините са от човека. Проверките на прокуратурата зависят от нея, но по отношение на причините, свързани със самия терен и водосбора, който се събира, ще отнеме време от 2-3 месеца, за са види кой и каква отговорност носи тук", коментира Николай Денков.

Сред причините за бедствието експерти посочиха изсичането на Странджа планина, незаконно извличане на баластра от коритата на реките, запушването на деретата с отпадъци или застрояването им, което възпрепятства оттичането на водата.

На Фейсбук страницата си сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" съобщи, че издадените разрешителни за сеч само за землището на село Кости от 2021 г. до сега са близо 360. Село Кости е едно от най-пострадалите от наводнението в община Царево.

Снимки: БГНЕС

Европарламентът призовава да се помогне на пострадалите в България и Гърция

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли призова за помощ от Европейския съюз за страните в Югоизточна Европа, силно засегнати от неотдавнашните смъртоносни бури, съобщи днес медийната група "Редакционснецверк Дойчланд" (Redaktionsnetzwerk Deutschland), цитирана от ДПА.

Както при предишни природни бедствия в други държави членки, фонд "Солидарност" на ЕС трябва да се използва за възстановяване, каза Барли пред германската медийна група в становище, публикувано днес и предоставено предварително на ДПА.

"Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления", каза Барли, която е член на управляващата във ФРГ Германска социалдемократическа партия.

Манфред Вебер, един от водещите германски политици в Европарламента, поиска повече средства за европейска гражданска защита.

"Променящите се климатични условия принуждават всички наши страни да инвестират повече в адаптирането към климата и нашите служби за спешна помощ", каза Вебер, който е лидер на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

"Точно както ЕС подкрепи Германия с повече от 600 милиона евро след наводненията през 2021 г., той ще подкрепи всяка страна, която е жертва на екстремни климатични условия", каза Вебер.

mediapool.bg