Кламер БГ - Новини: Христо Ковачки оправдан за втори път от Апелативния съд

Христо Ковачки оправдан за втори път от Апелативния съд

България

|
Пет, 24 Ян 2014г. 14:59ч.
Христо Ковачки оправдан за втори път от Апелативния съд

Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда енергийния бос Христо Ковачки, обвинен за данъчни престъпления в размер на 16.7 млн. лева, съобщиха от съда в петък.

Втората инстанция вече веднъж прие за невинен бизнесмена, но впоследствие Върховният касационен съд (ВКС) върна казуса за ново разглеждане, заключвайки, че апелативните съдии са допуснали противоречия в решението си.

Ставаше въпрос за констатация на САС, че във фирмите на Ковачки е била създадена една добре организирана система за укриване и избягване плащането на данъци в особено големи размери, чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит.

Успоредно с това в решението пишеше, че нямало данни Ковачки да е имал каквото и да е отношение, защото, въпреки че осъществявал стратегическо ръководство и управление на фирмите, той се е интересувал предимно от финансовия резултат.

"Това са два противоречиви извода, които взаимно се изключват – ако подсъдимият се е интересувал само от финансовия резултат, за да упражнява стратегическото ръководство на фирмите си, то той е следвало да познава баланса им. А така данъчен кредит в размер на 16 781 960,72лв., не може да остане незабелязан и Ковачки да е останал без "каквото и да е отношение" към него", аргументира се ВКС през септември м.г.

След повторното разглеждане на втора инстанция обаче, апелативните съдии Петя Шишкова, Христина Михова и Татяна Грозданова отново са стигнали до становището, че прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства, за да докаже вината на Ковачки. Решението им не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС.

Енергийният бос бе осъден на 3 години условно през април 2011 г., но САС изцяло го оневини година по-късно. През цялото време прокуратурата твърдеше, че са безспорно доказани над 80 фиктивни сделки чрез 4 фирми на Ковачки между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.

Според обвинителния акт, внесен в съда от бившия говорител на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска, фирмите на Ковачки източвали ДДС след всяка от въпросните фиктивни сделки, като данъкът бил описван като платен в общо 87 неверни декларации пред данъчните.

От защитата на подсъдимия твърдяха по време на цялото дело, че са представени достатъчно доказателства, че всички сделки са били реално извършени, а договорените стоки – доставени.

Сред въпросните предмети, смятани от обвинението за несъществуващи, бяха ножица с ДДС за над 80 000 лева, палмово масло с ДДС за над 8000 лева, заваръчна машина с ДДС за над 101 000 лева, миячни машини, банциг, фрези, бормашини, бензиноколонка, електрожени, климатични системи, замразени пилешки четвъртинки, говежди джолани, пуешки бутчета, говеждо шкембе и много други.

Разследването срещу енергийния бос започна в края на октомври 2008 г., като първоначално му бе наложена рекордната по онова време парична гаранция от 300 000 лева. Впоследствие съдът я намали до 200 000 лева, като в крайна сметка стигна до най-леката мярка – "подписка".

mediapool.bg