Кламер БГ - Новини: Христо Иванов "дебаркира" край сарая на Доган, анонимни гардове го изблъскаха (видео)

Христо Иванов "дебаркира" край сарая на Доган, анонимни гардове го изблъскаха (видео)

България

|
Вт, 07 Юли 2020г. 15:32ч.
Христо Иванов "дебаркира" край сарая на Доган, анонимни гардове го изблъскаха (видео)

Анонимни охранители не допуснаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов на брега край морското имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той пристигна там по море заедно с активиста на партията Иво Мирчев. Опитът им да стъпят на каменистата крайбрежна ивица, която е публична държавна собственост и следователно – достъпна за всички граждани, бе осуетен от няколко млади мъже с препасани чанти диагоналки, които изблъскаха Иванов в морето.

Целият екшън бе излъчван на живо във фейсбук.

Иванов и Мирчев заявиха, че територията на имението е публична държавна собственост и имат право да са там.

"Накрая ще спукаме лодката и оставате тук", заплаши един от охранителите.

"Срам ме е, че ви карат да участвате в това беззаконие, не знам как се чувствате в момента, но не искам да съм на ваше място", заяви Иванов, който дори и до кръста в морето, продължи без притеснение акцията си по разобличаване на беззаконието.

Преди това двамата с Мирчев успяха символично да забият българското знаме на брега.

Цивилните гардове не пожелаха да се представят, въпреки че многократно бяха питани дали са служители на НСО. Те повтаряха, че имението е частна собственост.

След като на място пристигна полиция по сигнал на екипа на Христо Иванов, служителите на реда поискаха лични карти само на симпатизантите на "Демократична България", но не и на анонимните охранители.

Няколко часа по-късно НСО излезе с официална позиция, която нито потвърждава, нито отрича нейни служители да са замесени в разигралата се схватка.

"В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние", пише в позицията.

Христо Иванов и Иво Мирчев стигнаха до брега край Росенец с лодка. Това е единственият начин човек да се добере до сарая. Всички сухоземни пътища са затворени с бариери и се охраняват.

Т. нар. морски сарай на Доган край Росенец винаги е бил със статут на държава в държавата. За това неведнъж е писал сайтът "Биволъ", други медии също са се опитвали да се добират дотам или да изтръгнат обяснения от властите кое налага този специален статут на обекта.

Имотът е собственост на компанията "Хермес Солар", която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Луксозното имение се ползва от активисти на ДПС.

Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС.

Впоследствие пенсионните фондове на "Лукойл" продават близо 320 декара на руската фирма "Стрейтлайн", зад която стои кипърската офшорка "Трокси Трейдинг" (Troxy Trading). Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – "Еф Си Ем Груп Холдинг" (FCM Group Holdimg).

Към момента на продажбата зад "Стрейтлайн" стои адвокат Александър Величков, който е шеф на правната дирекция на "Лукойл България" и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество "Лукойл Гарант-България" АД и Доброволен пенсионен фонд "Лукойл Гарант-България", които продават земите. В същото време Величков представлява "Трокси Трейдинг", която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица.

Накрая теренът се озовава в ръцете на "Хермес Солар", която пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като "лоши кредити" без достатъчни обезпечения, пише "Биволъ".

И двата кредита на "Хермес Солар"са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%. С тези пари две години по-късно сараят е довършен.

mediapool.bg